4 mei 1970 herdenking slachtoffers Tweede Wereldoorlog in Amsterdam en Westerbork - 5 mei 1970 bevrijdingsfestiviteiten door het hele land

Uit B&G Wiki
Periode1970
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrebioscoopjournaal
Decennia1970-1979
Lengte8'36"
Mediumbioscoop


Beschrijving

De 25ste Dodenherdenking op 4 mei. Koningin Juliana en prins Bernhard leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam te Amsterdam. Twee mannen die een krans willen leggen voor de in concentratiekampen omgekomen homoseksuelen, worden hardhandig tegengehouden.

In het begin van de avond nemen Juliana en Bernhard deel aan de stille tocht bij het herdenkingsmonument in het voormalige doorgangskamp Westerbork. De 25ste herdenking van de bevrijding op 5 mei. Op de Coolsingel te Rotterdam wordt een broodmaaltijd gehouden, waaraan oa burgemeester Wim Thomassen deelneemt.

In Vlissingen legt de onderzeebootjager Gelderland aan en majorettes voeren een optreden uit.

Op de Grote Markt te Groningen treedt een Surinaams orkest op.

In Laren wordt een slalomwedstrijd voor stoomwalsen gehouden.

In Amsterdam bezetten krakers leegstaande panden, onder andere in de Spuistraat, gadegeslagen door filmer Joris Ivens. Dolle Mina's bezetten een huis aan de Prinsengracht. Op de Dam treden twee kinderen met muziek op.

In de Frieslandhal te Leeuwarden worden gymnastiekdemonstraties gehouden.

Herman de Jong van Phoenix uit Utrecht wint de Singelloop in Utrecht. Op het Vreeburg treedt de beatband Unit Gloria op. In Middelburg worden volksdansen gehouden. In Scheveningen zitten veel mensen aan het strand en er wordt voor prins Bernhard op de boulevard een defile gehouden van mensen die aan de bevrijding van Nederland hebben meegewerkt, onder andere stoottroepen, commando's en leden van het verzet. Krakers bezetten een pand aan de Herengracht tegenover het huis van burgemeester Ivo Samkalden. Even later arriveren overvalwagens van de politie, die door de krakers worden bekogeld. Politiemensen gaan het huis binnen via een raam en ontruimen het pand, oa mbv een waterkanon. Alle krakers worden gearresteerd. Toeristen in een rondvaart bekijken de actie.

Een kermis in Hilversum.

's Avonds vinden in het centrum van Amsterdam rellen plaats, waarbij politieagenten charges uitvoeren tegen jongeren en de Dam ontruimen.

Verder een bevrijdingsvuurwerk aan het eind van de dag.

Volgens het commentaar is het officieel de laatste viering van de bevrijding.

Makers

Polygoon Hollands Nieuws.