Ali Çifteci

Uit B&G Wiki
(Doorverwezen vanaf Ali Cifteci)
PersoonPlaceholder.png

NaamAli Çifteci
GeborenAdana (Turkije), 11 oktober 1963
FunctiesActeur
Bekend vanBen zo terug, Vuurzee
Periode actief1985 - heden
Werkt samen metMark Rietman
Externe infoOfficiële site

Ali Çifteci in de media
Oeuvre van Ali Çifteci

De Turkse performer Ali Çifteci is van veel markten thuis: hij kan prima uit de voeten als zanger, acteur en theatermaker. Zijn familie verhuist al op jonge leeftijd naar de lage landen en Ali brengt het grootste gedeelte van zijn kinderjaren door in Roermond.

In 1982 vertrekt hij naar Amsterdam en belandt in een theaterproject van Vasif Öngören en Meral Taygun. Vier jaar later begint hij aan de kleinkunstacademie in Amsterdam en rondt deze af in 1989. Tussendoor heeft hij kleine rolletjes op de telelvisie in Zeg 'ns AAA en Screentest.

Zijn eerste grote rol volgt in 1991 met De tranen van Maria Machita. Hierna is Ali te zien met bijrolletjes in televisieseries en films. In 1993 komt hij met zijn eerste eigen theatervoorstelling Pir Sultan Abdal. Deze wordt opgevolgd Eiland in 1996 en De ongelukkigen in 1998.

Een grote rol bemachtigt hij in 1999 in de televisieserie Ben zo terug en in 2005 in Vuurzee. Voor zijn rol in Vuurzee wordt hij bovendien genomineerd voor een Beeld en Geluid Award in de categorie Beste Acteur.