André Kloos

Uit B&G Wiki
(Doorverwezen vanaf André kloos)
André Kloos (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamAndré Kloos
GeborenAmsterdam, 12 augustus 1922
GestorvenKortenhoef, 9 november 1989
Functiesvoorzitter VARA
Bekend van
Periode actief1971-1980


Man van de nuance

jeugd

André Kloos heeft een zorgeloze jeugd in Amsterdam-Oost. Na de lagere school volgt hij aan de Tweede Openbare Handelsschool de vijfjarige HBS-A. Na de HBS, in 1939, wordt André assistent op een accountantskantoor in Amsterdam. In 1942 duikt hij onder om aan de arbeidsinzet te ontsnappen. De daarmee gepaard gaande spanningen en de hongerwinter verzwakten zijn weerstand. Eind 1944 kreeg hij tuberculose, waarvoor hij anderhalf jaar lang werd verpleegd in sanatorium 'Zonnestraal' in Hilversum. Aan deze periode zou hij een neiging tot depressiviteit overhouden.

NVV

Na de oorlog volgt een lange carrière binnen de vakbeweging. Vanaf 1946 heeft Kloos er verschillende banen. Hij begint op de boekhouding in Amsterdam. In 1951 wordt hij medewerker op het wetenschappelijk bureau. In 1956 secretaris van het dagelijks bestuur. In 1958 wordt hij lid van de Sociaal Economische Raad, de SER. De politiek gaat hij in 1963 in, hij wordt dan lid van de Eerste Kamer voor de PVDA. Dit zou hij ruim twintig jaar blijven. Na zijn aanvankelijke twijfel of hij het aanbod om voorzitter te worden van het NVV moest aannemen, besluit hij dat toch te doen. Op 23 oktober 1965 wordt hij verkozen. Hij werkt tijdens zijn voorzitterschap onder andere aan de herstructurering en vernieuwing van de bond. Dit lukt niet echt, pas ver na zijn aftreden zou het FNV tot stand komen, een ongedeelde vakbeweging, het ideaal van Kloos. In 1970 neemt Kloos afscheid van de vakbond. Ondanks dat hij in een onderzoek onder de Nederlandse kiezers op dat moment wordt beschouwd als de ideale minister-president kiest hij niet voor een vervolg van zijn loopbaan in de politiek, maar maakt een andere keuze.

VARA

Op 7 mei 1971 begint hij als voorzitter bij de VARA. Het zal de meest ongelukkige periode worden in zijn werkzame leven. Binnen de VARA woed op dit moment een bittere strijd tussen de sociaal-democratische stroming en de meer links radicale groep programmamakers. Deze laatste groep had liever gezien dat André van der Louw de nieuwe voorzitter was geworden en maakt Kloos het leven zuur. Toen in 1973 Jan Nagel voorzitter van de ondernemingsraad was geworden kwam Kloos terecht in een spiraal van conflicten. De sfeer verziekte en Kloos verloor het vertrouwen van een deel van het personeel. De ver doorgeschoten democratisering maakte op den duur het werken voor hem onmogelijk. In april 1980 verliet hij verbitterd de burelen aan de Hilversumse Heuvellaan. De jaren bij de VARA hebben Kloos voor de rest van zijn leven getekend. Door het overlijden van zijn vrouw bij een auto-ongeluk in 1981 raakt zijn leven totaal ontredderd. Het mislukken van zijn voorzitterschap van de VARA heeft hij nooit kunnen verkroppen.De laatste jaren voor zijn dood leeft hij een teruggetrokken bestaan, met zijn tweede vrouw. Na een lang ziekbed overlijdt hij in 1989.