André Rieu

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamAndré Léon Marie Nicolas Rieu
GeborenMaastricht, 1 oktober 1949
Functiesmusicus, presentator, ondernemer
Bekend vanAndré Rieu in Australië, Het sprookje André Rieu
Periode actief1978-heden
Werkt samen metAndré van Duin, Henk van der Meijden
Externe infoOfficiële site

André Rieu in de media
Oeuvre van André Rieu

André Rieu is wereldberoemd violist. De concerten die hij geeft, worden groot en meeslepend gemaakt door speciale decors, koetsen en baljurken geregeld en zelfs een ijsbaan aangelegd waarop kunst wordt gereden op de wals. Ook worden er vele dansers ingehuurd.

Zijn carrière begint met optredens in bejaardenhuizen in Maastricht. De vader van Rieu was dirigent van het Limburgs Symfonie Orkest en notabel Maastrichtenaar. Van de kinderen werd verwacht dat ze met muzikale eerbied in z'n voetsporen zouden treden. Rieu is vijf als hij zijn eerste viool krijgt en hij raakt al gauw geïmponeerd door muziek. Hij vond het fascinerend om bij een vioolorkest de strijkstokken op en neer te zien gaan.

Uiteindelijk benadert Henk van der Meijden hem voor een reeks concerten als ode aan Johann Strauss. Direct na dit concert kreeg hij een platencontract en dat was het begin van zijn carrière. Zijn echte doorbraak is in 1994, als hij zendtijd koopt in de rust van een voetbalwedstrijd. De volgende dag werden er 100.000 cd's van Rieu verkocht. Hij is de eerste na de oorlog die in een jaar 1,2 miljoen platen verkoopt, nog steeds een record in Nederland.

De viool die Rieu al jaren speelt, is een Stradivarius uit 1667.