Brand Dirk Ochse

Uit Beeld en Geluid Wiki
(Doorverwezen vanaf B.D. Ochse)
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamBrand Dirk Ochse
GeborenDen Haag, 13 december 1892
GestorvenHeemstede, 13 december 1958
FunctiesDirecteur Polygoon, bestuurslid Nederlandse Bioscoopbond
Bekend vanPolygoon
Periode actief1919-1952
Werkt samen metIsidor Arras Ochse, Cor Aafjes, Jo de Haas en Philip Bloemendal

Brand Dirk Ochse in de media
Oeuvre van Brand Dirk Ochse

Brand Dirk (B.D.) Ochse is, samen met zijn broer Isidor Arras Ochse, vanaf het prille begin in 1919 betrokken bij de werkzaamheden van de filmfabriek Polygoon.

Ochse heeft een grote belangstelling voor fotografie en cinematografie en is als amateur-fotograaf werkzaam geweest voor het fotografietijdschrift Focus. Via de uitgever van dit tijdschrift komt de oprichter van Polygoon, Jules Stoop, in contact met beide broers. I.A. Ochse treedt in dienst als cameraman en B.D. Ochse krijgt in eerste instantie een baan als administrateur. Al snel wordt hij zakelijk leider van het bedrijf en niet veel later volgt zijn benoeming tot directeur.

Het werk dat B.D. Ochse voor Polygoon verzet, heeft er voor een zeer aanzienlijk deel toe bijgedragen dat de filmfabriek één van Nederlands meest succesvolle producenten van opdrachtfilms is geworden. Daarnaast wordt de filmfabriek de grootste nationale leverancier van bioscoopjournaals. Hoewel het publiek doorgaans weinig weet heeft van de werkzaamheden die B.D. Ochse voor Polygoon heeft uitvoerd, is zijn visie en leiding ook op het gebied van de filmproductie van grote waarde. In 1936 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In 1938 draagt Ochse het dagelijkse bestuur van de filmfabriek over aan C. van der Wilden, die ook tijdens de Tweede Wereldoorlog de journaal- en filmproductie voortzet. Ochse verblijft tijdens de oorlog in de Verenigde Staten. In 1944 keert hij terug naar Nederland en wordt daar als kapitein van het Militair Gezag verantwoordelijk voor filmzaken in de bevrijde gebieden. Een jaar later neemt hij de leiding van Polygoon weer op zich. Uiteindelijk blijft Ochse tot 1952 zijn functie als directeur van Polygoon uitoefenen. Ook is hij vele jaren lid van het hoofdbestuur van de Nederlandse Bioscoopbond.