Categorie: Sinterklaas

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Ieder najaar zijn er talloze televisieprogramma's te zien waarin het Sinterklaasfeest gevierd wordt.


Vaste programmering

Voor kinderen zijn er dagelijkse dramaseries waarin de Sint en zijn Pieten allerlei avonturen beleven waarbij elke serie eind november of begin december haar hoogtepunt bereikt met een rechtstreeks uitgezonden theatervoorstelling. Deze series heetten tegenwoordig Het Sinterklaasjournaal (NPO), De Club van Sinterklaas (RTL) en Slot Marsepeinstein (Nickelodeon).

Ook zijn de Goedheiligman en zijn Pieterknechten regelmatig te gast in programma's voor zowel kinderen en volwassenen waaronder bijvoorbeeld Mooi! Weer De Leeuw en Life & Cooking en gebeurt het ook wel eens dat bijvoorbeeld Sint Nicolaas zelf meedoet als kandidaat in een spelshow zoals Lotto Weekend Miljonairs om prijsgeld in te zamelen voor het goede doel.

De landelijke Intocht van Sinterklaas is jaarlijks het startsein en tevens voorbeeld.

Zie ook: Sinterklaasprogramma's door de jaren heen


Acteurs

Meestal is er bij de verscheidene programma's sprake van een vaste groep acteurs om de geloofwaardigheid van de vertolking in stand te houden. Hierdoor kan het zijn dat bepaalde personages op meerdere zenders tegelijk te zien zijn of in een cross-over kunnen voorkomen. Het landelijk voorbeeld is de intocht van Sinterklaas maar soms bereikt ook een onafhankelijk personage deze status. Bekende acteurs zijn vandaag de dag onder anderen:

In het verleden waren ook de Wegwijspiet (Michiel Kerbosch), Rijmpiet (Hugo Haenen) en diverse Hoofdpieten (Erik de Vogel, Piet Römer, Frits Lambrechts) deel van deze selecte groep.

Hoewel de Pieten op de Nederlandse televisie gewoon zwart genoemd worden hebben deze standaard een bruine kleur. Ook in de verhaallijn van bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal komen de Pieten door de schoorsteen om kadootjes voor jong en oud te brengen maar het gevolg is dat ze een bruine kleur roet over zich heen krijgen die vervolgens 'zwart' genoemd wordt. Volgens sommigen is de bruine kleur "kindvriendelijker" en tevens meer geschikt voor foto- en video-opnames.

Zie ook: Lijst van acteurs in sinterklaasprogramma's en -films


SJABLOON
"SINTERKLAASFEEST"
Acteurs (Sinterklaas):
Stefan de Walle · Bram van der Vlugt · Adrie van Oorschot · Jan Gajentaan
Acteurs (Zwarte Pieten):
Erik van Muiswinkel · Michiel Kerbosch · Don van Dijke · Piet Römer · Frits Lambrechts · Harold Verwoert · Erik de Vogel · Maarten Wansink · Wim Schluter · Beryl van Praag · Alexander van Heteren
Overige:
Pakjesboot 12 · Amerigo · Grime en kostumering · Verblijf van Sinterklaas en de Zwarte Pieten
Programma's:
Intocht van Sinterklaas · De Club van Sinterklaas · Sinterklaasjournaal · Slot Marsepeinstein
Zie ook:
Programma's · Acteurs · Liederen

Deze categorie bevat geen pagina’s of media.