De ideeënbank

Uit B&G Wiki
Periode1986 - 1988
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genreinformatief
Decennia1980-1989
Lengte30'00"
Mediumtelevisie


Beschrijving

De ideeënbank is een serie over inspirerende initiatieven uit de regio. Het doel van de serie is een groot publiek kennis te laten maken met maatschappelijke activiteiten voor en door mensen uit de regio. We denken aan initiatieven binnen de gezondheidszorg, onderwijs, jongerenwerk, bejaardenzorg, buurt en clubhuiswerk, creativiteitscentra, vrijwilligerscentrales, toneel of muziekwereld.

Televisie & Radio

De programma's worden vanuit een openbare gelegenheid ergens in de regio gepresenteerd. In het centrum van dit café, buurthuis of gemeenschapshuis staat de Ideeënbank opgesteld. Hier kunnen ideeën vanuit een instituut of organisatie, maar ook van individuen gedeponeerd worden. Heel vaak zullen het de burgers zelf zijn die in hun woonplaats iets hebben opgezet op sociaal gebied of zijn gaan deelnemen aan een cursus, een praatgroep, een burenhulpproject, een activiteit in een buurthuis of dienstencentrum.

Soms wordt zo'n initiatief op televisie getoond door middel van foto's of een korte film. Maar het is vooral de bedoeling dat mensen er in het programma over komen vertellen. Op de ideeënbank kan iedereen zijn ideeën kwijt die het vermelden waar zijn. Door er over te praten en het soms te tonen hoopt dit programma andere mensen in het land te stimuleren.

De serie is uitgezonden op televisie op woensdag 3 december 1986. De eerste radio-uitzending heeft plaatsgevonden op vrijdag 5 december 1986.

De VARA heeft de radioprogramma's verzorgd, Teleac heeft de televisieprogramma's verzorgd.

Makers

Presentator Bob Loeven

Teleac, VARA in het kader van de Feduco