Leo Pagano Mirani

Uit B&G Wiki
(Doorverwezen vanaf Leo Pagano)
Leo Pagano Mirani

NaamLeonardus Joseph Pagano
GeborenAmsterdam, 13 maart 1920
GestorvenAmsterdam, 16 juli 1999
Functiesnieuwspresentator, journalist, sportverslaggever
Bekend vanLangs de Lijn, AVRO's Radiojournaal, Slag bij Nieuwpoort
Periode actief1945-1985
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png

Leo Pagano Mirani in de media
Oeuvre Leo Pagano Mirani

Leo Pagano Mirani heeft in de jaren vijftig de popularisering van de voetballerij een flinke impuls gegeven. Zijn voetbalverslagen brengen kleur op de radio met uitroepen als: “Ongelooflijk, luisteraars! Wat hier gebeurt; is ongelooflijk!”. Leo is de bepalende stem eind jaren veertig, vijftig en begin zestig voor de KRO en hoort thuis in het rijtje tussen Dick van Rijn, Ad van Emmenes en Jan Cottaar.

Ondergedoken tijdens de oorlog studeert Leo staatsinrichting bij Louis Beel, de katholieke staatsman. Tot 1944 werkt hij bij de n.v. Philips te Eindhoven. In de tussentijd schrijft Leo voor de Maasbode en De Sportkroniek. Zijn carrière bij de omroep begint in 1945 als nieuwslezer bij Radio Herrijzend Nederland, de voorloper van de Wereldomroep.

In 1947 kan Leo als freelancer aan de slag bij de KRO. Een jaar later treedt hij bij de omroep in vaste dienst. Hij verzorgt voor de KRO met name de verslaggeving van voetbalwedstrijden en andere sportevenementen. Speciaal voor de wedstrijdverslagen schrijft sneldichter Jan de Cler het bekende voetballied Hup Holland Hup om de radio-uitzendingen met Leo’s commentaar te verlevendigen.

Begin jaren '60 ontstaat er een conflict tussen de KNVB en de KRO. De KNVB is namelijk van mening, dat Leo’s kritische verslaggeving van de interland Nederland - Zwitserland schadelijk is voor het Nederlands Elftal en het aanzien van de voetbalbond. Hierop wil de bond Leo de toegang tot de velden ontzeggen en het hem op die manier onmogelijk maken zijn wedstrijdverslag te doen. Na enkele pittige gesprekken tussen de KRO-leiding en de KNVB weet de omroep de voetbalbond te overtuigen, dat er een nieuw journalistiek tijdperk in de sportverslaggeving is aangebroken, namelijk de kritische onafhankelijke sportjournalistiek, ter vervanging van het tot dan toe gebruikelijke subjectieve chauvinisme.

Halverwege de jaren '60 stopt Leo met zijn radiowerk, omdat hij een voorstander is van investeren in sportverslaggeving via televisie. De omroepdirectie gelooft echter op dat moment niet in het nieuwe medium. Vervolgens wordt Leo directielid van de Centrale Kamer voor Handelsbevordering, de voorloper van het huidige Nederlands Centrum voor Handelsbevordering. Gedurende tien jaar zet hij zich in voor de internationale handelsbevordering en organiseert in die hoedanigheid vele handelsmissies voor het Nederlandse bedrijfsleven naar nieuwe markten in het buitenland. Leo blijft in die tijd freelance voetbalverslaggever voor het NOS radioprogramma Langs de Lijn, dat onder leiding van Roel Rengers wordt opgericht.

Na tien jaar keert Leo terug bij een omroep. De AVRO biedt hem de primeur aan om de eerste volledig gespecialiseerde parlementaire redactie voor een Hilversumse actualiteitenrubriek op te richten. Vanuit Studio Den Haag verzorgt Leo tot aan zijn pensionering in 1985 de parlementaire berichtgeving voor AVRO’s radiojournaal en het politieke radioprogramma Slag bij Nieuwpoort. Sport heeft hij nog niet helemaal de rug toegekeerd; in die periode blijft hij actief als freelance sportverslaggever voor de NOS.

Prijzen en onderscheidingen

Ridder in de orde van Oranje Nassau (1985).

Publicaties

Goal I. Alles over voetbal (1949).

Goal II. De voetbal-kampioenen (1950).

Voetbalencyclopedie (1952).

Helsinki 1952: Olympische reportage (1952).

Voetbal Prominenten 1 (1952).

Voetbal Prominenten 2 (1953).

Voetbaljaarboek (1953).

Voetbaljaarboek (1954).