Van Oekel's Discohoek

Uit B&G Wiki
(Doorverwezen vanaf Van Oekel's discohoek)
Periode1974-1975
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreSatire,
Showprogramma
Decennia1970-1979
MediumTelevisie
GalleryGallery

Vanoekelsdiscohoek.jpg Van Oekels discohoek 2.jpg

Van Oekels discohoek.jpg

Beschrijving

Satirisch muziekprogramma gepresenteerd door Sjef van Oekel. Onder het motto "Pop met Oekel dat is andere koek" spot dit programma met de wetten van het televisiemaken. Zo spelen de artiesten een ondergeschikte rol. Van Oekel's discohoek is te zien als een persiflage op het populaire Toppop.

Presentator Sjef Van Oekel (Dolf Brouwers) leest zijn quasi-spontane teksten voor van grote vellen wit papier, verplaatst zich struikelend door het decor en wordt vaak volkomen overstemd door de muziek. Zijn holle frasen als "Wordt het toch nog gezellig!" en "Reeds" worden volop geïmiteerd.

Van Oekel is een creatie van Wim T. Schippers. Hij is al eerder op televisie te zien maar krijgt nu voor het eerst een eigen programma. Zijn rechterhand is boekhouder ingenieur Evert van der Pik, die de optredende artiesten hun gage verstrekt. De VPRO zendt dit chaotische programma uit in 1974 in 1975.

Makers

Presentator Dolf Brouwers, IJf Blokker

Decor Freek Biesiot

VPRO

Achtergrondinformatie

Doordat de gasten niet goed worden aangekondigd en slecht worden geïnterviewd zijn er steeds minder artiesten bereid naar de studio te komen. Na negen maanden verdwijnt dit programma dan ook weer van de buis. Één jaar later wordt er een Duitse versie gemaakt onder de titel Plattenküche. Dit programma houdt het in tegenstelling tot de Nederlandse versie wel lang vol.