Wij leven vrij!

Uit Beeld en Geluid Wiki
(Doorverwezen vanaf Wij leven vrij)
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1951
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenrePropagandafilm
Decennia1950-1959
Lengte11’35”
MediumBioscoop
Wij leven vrij titel.jpg Wij leven vrij.jpg


Beschrijving

Wij leven vrij is een propagandafilm gemaakt voor de Nederlandse burgers. De elf minuten staan in het kader van de vrijheid. De nadruk wordt gelegd op het contrast tussen de vrijheden die wij in Nederland bezitten en de druk van antidemocratische- en totalitaire regimes van de jaren ’50. Het belang van de NAVO wordt duidelijk naar voren geschoven. Hierbij wordt duidelijk gemaakt dat er meer geld naar defensie zou moeten gaan, willen Nederlanders in een vrij land zonder communisme blijven leven.

Op sarcastische en poëtische wijze maakt Kees Stip met zijn beelden en commentaar duidelijk dat we moeten leren van onze eerdere ervaringen om een vrije democratie te kunnen verwezenlijken.

Makers

Scenario & Regie Kees Stip

Productie Polygoon-Profilti


Achtergrondinformatie

Wij leven vrij is gemaakt in opdracht van de Regeringsvoorlichtingsdienst. Kees Stip krijgt de opdracht een documentaire te maken om hun boodschap tot de Nederlandse bevolking door te laten dringen. Het succes van de film blijft echter uit. Volgens de Centrale Commissie voor Filmkeuring heeft Wij leven vrij anticommunistische motieven. De film krijgt een leeftijdsgrens van achttien jaar. Kees Stip laat zich na de flop echter niet uit het veld slaan. Hij heeft na Wij leven vrij meerdere films mogen maken in opdracht van de Regeringsvoorlichtingsdienst.