Jeroen Tjepkema: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 8: Regel 8:
| functies = [[:Category:Nieuwspresentator|nieuwspresentator]], [[:Category:Presentator|presentator]]
| functies = [[:Category:Nieuwspresentator|nieuwspresentator]], [[:Category:Presentator|presentator]]
| bekend_van  = ''[[Journaal|NOS Journaal]]''
| bekend_van  = ''[[Journaal|NOS Journaal]]''
| periode_actief  = 2000-heden
| periode_actief  = 1997-heden
| werkt_samen_met =  
| werkt_samen_met =  
| trivia =  
| trivia =  

Versie van 13 apr 2012 10:35


NaamJeroen Johannes Fransiscus Tjepkema
GeborenAmsterdam, 27 juli 1970
Functiesnieuwspresentator, presentator
Bekend vanNOS Journaal
Periode actief1997-heden

Jeroen Tjepkema in de media
Oeuvre van Jeroen Tjepkema

De wieg van Jeroen Tjepkema staat in Amsterdam, maar al snel verhuist hij naar Laren. Nietsvermoedende dat hij er ooit zou werken, fietst hij elke dag langs het Mediapark, op weg naar het Gymnasium in Hilversum. Hij leest de krant en kijkt het nieuws, maar ondanks dat het televisievak hem een spannend bestaan lijkt, kiest Tjepkema na de middelbare school voor de studie Rechten. Hier wordt zijn interesse in nieuws pas echt gewekt. “Bijna alles wat in de krant staat, heeft raakvlakken met recht. Een bericht over de verkiezingen heeft bijvoorbeeld met staatsrecht te maken, dat maakt dat je de krant veel makkelijker leest.”

Als student heeft Tjepkema al verschillende baantjes als nieuwslezer. Zo gaat hij als vrijwilliger aan de slag bij het radiostation Extra 108 in Amsterdam en leest hij het nieuws op Radio Noordzee, Classic FM en Radio 10 Gold. Net wanneer Tjepkema in 1997 niet toegelaten wordt tot een vervolgopleiding, biedt Skyradio hem aan om er fulltime te werken als nieuwslezer. De nieuwsteksten worden overdag aangeleverd door de ANP-redactie in Rijswijk en ’s nachts schrijft hij de teksten zelf. Dit vindt Tjepkema niet uitdagend genoeg en hij besluit daarom in 2000 over te stappen naar het NOS Radionieuws.

Naast het sollicitatiegesprek wordt bij Tjepkema een algemene kennistest afgenomen waarin hem onder andere wordt gevraagd naar definities van politieke termen. Voor Tjepkema vormt dit door zijn jarenlange ervaring als nieuwslezer geen probleem. In zijn begintijd zitten de NOS-afdelingen van radio en televisie verspreid over het Mediapark. “Die hadden nauwelijks contact met elkaar. Toen is het idee ontstaan om alles samen te voegen tot een grote NOS-familie, zoals in 2005 gebeurd is.”

In dat jaar doet Tjepkema een screentest voor Studio Sport, waarbij hij doordringt tot de laatste ronde. “Ik moest het opnemen tegen Jeroen Stomphorst en Henry Schut, lopende encyclopedieën op het gebied van sport. Er is nu eenmaal een verschil tussen een sportkenner en een sportliefhebber. Ik ben een liefhebber.” Toch zijn Tjepkema’s presentatiekunsten niet onopgemerkt gebleven. Betty Lamers, de opleidingscoördinator bij de NOS, is enthousiast en vraagt of hij een screentest wil doen voor het NOS Journaal. Niet veel later verschijnt hij als presentator op televisie. Dit combineert hij met zijn werk voor het NOS Radionieuws, waarvoor hij vooral veel samensteldiensten en eindredactiewerk doet.

Het nieuwslezen op de radio heeft veel raakvlakken met televisie, maar is volgens Tjepkema tegelijkertijd heel anders. “Op de radio moeten de accenten heel goed liggen en de zinnen alle belangrijke informatie bevatten. Op tv heb je ondersteuning van het beeld en moet je de kijker erbij betrekken door echt binnen te komen in de huiskamer. Ik zeg wel eens: voor de radio lees ik het nieuws en voor de televisie presenteer ik.”

Sinds 2007 is Tjepkema lid van de NOS-taalcommissie, waar bijna elk woord dat in het nieuws aan bod komt op de weegschaal wordt gelegd. “Heb je het over opstandelingen of rebellen? Dat soort nuances.” Deze afwegingen zijn cruciaal voor het zo neutraal mogelijk brengen van het nieuws, aangezien er af en toe misverstanden bestaan onder kijkers. Via sociale netwerken als Twitter houdt Tjepkema de reacties van het publiek bij. “Soms denken mensen dat we pro-Palestina zijn, anderen vinden ons pro-Israël, terwijl we als nieuwsbron zo neutraal mogelijk willen zijn. Dat probeer ik dan uit te leggen. Deze interactiviteit met het publiek vind ik heel belangrijk.”

In zijn carrière als nieuwslezer en -presentator heeft Tjepkema al over een aantal grote gebeurtenissen bericht, zoals de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten in 2001 en de moord op Pim Fortuyn in 2002. “Uiteraard zijn mijn hoogtepunten de dieptepunten wat het nieuws betreft, maar het zijn wel de momenten waarop alle journalistieke radertjes een tandje extra gaan draaien. Dat maakt het leuk.” Ook het live-verslag van de tsunami in Japan in 2011 zal hem nog lang bijblijven. Die dag heb ik van half negen tot twaalf uur live gepresenteerd. Dat was heftig. Ik heb een half uur aan mijn bureau gezeten om tot rust te komen.”

Tjepkema ziet zichzelf voorlopig niet vertrekken bij het NOS Journaal. Sterker nog, hij zou er graag een taak bijnemen. “Als presentator ben je al een halve eindredacteur: je richt je op de teksten en als eindredacteur let je op de inhoud van het journaal. Deze combinatie lijkt mij wel wat.”