Het land hierachter: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Productie
{{ Infobox Productie
| periode = 1973
| periode = 1973
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Het%20land%20hierachter Beeld en Geluid]
| archief_link = [http://in.beeldengeluid.nl/collectie/details/expressie/945263/false/true Beeld en Geluid]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info =
| achtergrond_info =

Versie van 4 sep 2017 08:09

Periode1973
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrekorte film
Decennia1970-1979
Lengte5'21"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Het land hierachter is een korte film, die gemaakt is door de studenten van CREA in Amsterdam. De film laat de veranderingen in het Nederlandse landschap van begin jaren ’70 zien, met nadruk op de gevolgen voor het milieu. Een man verlaat een woning in een rustige stad en maakt daar een wandeling. In zijn hoofd wordt de rust verstoord door ronkende motoren, rinkelende trambellen en fabrieksgeluiden. Door korte fragmenten van deze drukte in de film te monteren, maken de makers duidelijk wat de hoofdpersoon voor zich ziet. Ook op het platteland wordt de rust verstoord. Flatgebouwen rijzen op waar nu nog weiland is en shovels ruimen het puin van een plattelandsdorpje op. Bij aankomst op de boerderij zijn de dieren niet in de wei, maar in kleine hokken te vinden.

Makers

Gineke van den Heuvel

Gerrit van Dijk

Johan Bohlmeijer

Doenja Verweij

Peter Brouwer

Cas Smithijsen

Rien Gerlach

CREAfilm

Achtergrondinformatie

Het intro van Het land hierachter bestaat uit enkele animaties. Deze zijn gemaakt door Gerrit van Dijk. In de jaren ’70 is hij veelvuldig betrokken geweest bij animatiefilms. Hij helpt graag bij de ontwikkeling van jong talent en heeft daarom deelgenomen aan deze CREA productie.

De film is uitgezonden in 1973. Een jaar daarvoor is in Italië het rapport van de Club van Rome gepresenteerd. Wetenschappers waarschuwen hierin voor de gevolgen van gebruik van fossiele brandstoffen. Het milieu is iets wat leeft aan het begin van de jaren ’70. Dat blijkt ook uit de belangstelling om afvalstoffen te gaan scheiden. Het land hierachter geeft een zelfde soort waarschuwing af als de Club van Rome.

Cabaretier Wim Sonneveld zingt in hetzelfde jaar het lied Het dorp, dat de veranderingen in het straatbeeld van die tijd weergeeft, terwijl acteur IJf Blokker als het personage Barend Servet een hitnotering krijgt met milieuprotestlied Waar moet dat heen.