Corsow: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 14: Regel 14:
<br clear="all" />
<br clear="all" />
===Beschrijving===
===Beschrijving===
Film over het eiland Curacao, in het Papiamento Corsow geheten. Het onderwerp is de modernisering, waar in deze film vraagtekens bij worden gezet. Een inheemse man bouwt aan een schip, maar dat wordt vernietigd door de bulldozers die bouwen overheidsgebouwen en winkels voor Amerikaanse toeristen. De inheemse man komt met Bewijs van onvermogen in een bejaardentehuis. Een landeigenaar rijdt hem nog eens rond op het eiland.
Film over het eiland Curacao, in het Papiamento Corsow geheten. Het onderwerp is de modernisering, waar in deze film vraagtekens bij worden gezet. Eenman bouwt aan een schip, maar dat wordt vernietigd door de bulldozers die bouwen aan overheidsgebouwen en winkels voor Amerikaanse toeristen. De man komt met Bewijs van onvermogen in een bejaardentehuis. Een landeigenaar rijdt hem nog eens rond op het eiland.
Op verzoek van een aan het strand vergeefs met scheepsmodel knutselend blond jongetje zet de inheemse man het model in elkaar en vertoont voor het eerst een glimlach.
Op verzoek van een aan het strand vergeefs met scheepsmodel knutselend blond jongetje zet de man het model in elkaar en vertoont voor het eerst een glimlach.


De film is een samenwerking tussen Peter Creutzberg en de Antilliaanse schrjiver Boeli van Leeuwen. Deze wordt in 1967 bekroond met de [[Staatsprijs voor de film]].
De film is een samenwerking tussen Peter Creutzberg en de Antilliaanse schrjiver Boeli van Leeuwen. Deze wordt in 1967 bekroond met de [[Staatsprijs voor de film]].

Versie van 24 jul 2024 13:30

Periode1967
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKorte film
Decennia1960-1969
Lengte34 minuten
Mediumbioscoop


Beschrijving

Film over het eiland Curacao, in het Papiamento Corsow geheten. Het onderwerp is de modernisering, waar in deze film vraagtekens bij worden gezet. Eenman bouwt aan een schip, maar dat wordt vernietigd door de bulldozers die bouwen aan overheidsgebouwen en winkels voor Amerikaanse toeristen. De man komt met Bewijs van onvermogen in een bejaardentehuis. Een landeigenaar rijdt hem nog eens rond op het eiland. Op verzoek van een aan het strand vergeefs met scheepsmodel knutselend blond jongetje zet de man het model in elkaar en vertoont voor het eerst een glimlach.

De film is een samenwerking tussen Peter Creutzberg en de Antilliaanse schrjiver Boeli van Leeuwen. Deze wordt in 1967 bekroond met de Staatsprijs voor de film.

Makers

Regie Peter Creutzberg

Scenario Boeli van Leeuwen

Muziek H. Beckers en Julian Coco

Geluid Gerrit Visscher en Peter Creutzberg

Laboratorium Cinecentrum