Han Hollander: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 34: Regel 34:
===Oorlog===
===Oorlog===


Zijn 'vriend' Willem Vogt ontslaat Hollander samen met alle andere Joodse medewerkers, zoals [[Ida de Leeuw van Rees]], de dirigenten [[Max Tak]], [[Jacob Hamel]] en [[Albert van Raalte]], zangeres [[Jetty Cantor]] en de violist [[Boris Lensky]], al in de eerste maand van de Duitse bezetting.  
Zijn 'vriend' Willem Vogt ontslaat Hollander al in de eerste maand van de Duitse bezetting samen met alle andere Joodse medewerkers, zoals [[Ida de Leeuw van Rees]], de dirigenten [[Max Tak]], [[Jacob Hamel]] en [[Albert van Raalte]], zangeres [[Jetty Cantor]] en de violist [[Boris Lensky]].  
Mede door de oorkonde van Hitler en wellicht ook zijn naïviteit, ziet hij de noodzaak tot onderduiken niet. Hollander wordt echter met zijn gezin weggevoerd naar kamp Westerbork en later naar het concentratiekamp Sobibor. Han Hollander, zijn vrouw en dochter worden op 9 juli 1943 vermoord.
Mede door de oorkonde van Hitler en wellicht ook zijn naïviteit, ziet hij de noodzaak tot onderduiken niet. Hollander wordt echter met zijn gezin weggevoerd naar kamp Westerbork en later naar het concentratiekamp Sobibor. Han Hollander, zijn vrouw en dochter worden op 9 juli 1943 vermoord.


Regel 43: Regel 43:
===Bronnen===
===Bronnen===


* ['Ongetwijfeld in Willem Vogts geest gehandeld', 'Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland', Leeuwarden, 29-03-1985, p. 17. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024 https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010565694:mpeg21:p017]
* [https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010565694:mpeg21:p017 'Ongetwijfeld in Willem Vogts geest gehandeld', 'Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland', Leeuwarden, 29-03-1985, p. 17. Geraadpleegd op Delpher op 29-08-2024]


[[Category:personen|Hollander, Han]] [[Category:Sportverslaggever |Hollander, Han]]
[[Category:personen|Hollander, Han]] [[Category:Sportverslaggever |Hollander, Han]]

Huidige versie van 29 aug 2024 om 18:43

Han Hollander

NaamHan (Hartog) Hollander
GeborenDeventer, 5 oktober 1886
GestorvenSobibor, Polen, 9 september 1943
Functies sportverslaggever
Bekend vanAVRO radio
Periode actief1928-1940
Werkt samen metWillem Vogt
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png

Han Hollander in de media
Oeuvre Han Hollander

Beginperiode

Han Hollander werkt van 1904 tot 1921 in administratieve functies bij de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij. Intussen werkt hij mee aan Het Sportblad. In 1921 treedt hij in volledige dienst van De Telegraaf als plaatsvervangend chef van de sportredactie, een functie die hij tot in de oorlog bekleedt.

Radio

Willem Vogt, directeur van de AVRO is op zoek naar iemand die de interlands van het Nederlands voetbalelftal voor de radio kan verslaan. Hij herinnert zich Hollander, waarmee hij in militaire dienst heeft gezeten, als een leuke verteller van sportverhalen. Zijn carrière als radio-sportverslaggever begint op 11 maart 1928. Hij verslaat dan de voetbalwedstrijd Holland-België. Op 22 mei 1938 wordt hij gehuldigd bij de 50ste interlanduitzending. Zijn verslagen zijn zeer populair, ook omdat het Nederlands elftal het goed doet. In het programmablad van de AVRO, De Radiobode, schrijft hij voorbeschouwingen voor interlands. In zijn wekelijkse Sportpraatje – vanaf 1930 voor de AVRO – stelt hij ook vele andere sporten aan de orde. Hoewel Hollander vooral bekend is door zijn verslagen van voetbalwedstrijden, geeft hij ook commentaar bij bijvoorbeeld de Olympische Spelen van 1935. Hij ontvangt tijdens deze spelen ironisch genoeg een oorkonde van Adolf Hitler. Hollander was er later van overtuigd dat deze oorkonde hem zou beschermen tegen eventuele dreiging van deportatie.

Oorlog

Zijn 'vriend' Willem Vogt ontslaat Hollander al in de eerste maand van de Duitse bezetting samen met alle andere Joodse medewerkers, zoals Ida de Leeuw van Rees, de dirigenten Max Tak, Jacob Hamel en Albert van Raalte, zangeres Jetty Cantor en de violist Boris Lensky. Mede door de oorkonde van Hitler en wellicht ook zijn naïviteit, ziet hij de noodzaak tot onderduiken niet. Hollander wordt echter met zijn gezin weggevoerd naar kamp Westerbork en later naar het concentratiekamp Sobibor. Han Hollander, zijn vrouw en dochter worden op 9 juli 1943 vermoord.

Herinnering

Naast een bronzen plaquette in het Olympisch Stadion, wordt de herinnering aan Hollander ook levend gehouden door de plaatsing van zogenaamde 'Stolpersteine' bij zijn voormalige huis op de Amstelkade. Bij de onthulling van deze stenen in 2009, biedt de AVRO, in de persoon van directeur Willemijn Maas, haar excuses aan voor de daden van Willem Vogt, 66 jaar na de moord op Hollander en zijn familie.

Bronnen