Acrylschilderen met Klashorst: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 35: Regel 35:
[[Teleac/NOT]]
[[Teleac/NOT]]
===Achtergrondinformatie===
===Achtergrondinformatie===
Het programma op Teleac/NOT  was vooral een weerspiegeling van het rebelse en speelse karakter van [[Peter Klashorst]] zelf.  In de intro van het programma zien we een cartoonversie van Klashorst die als het ware door deuren heen trapt om daar met glimlach iets te kunnen schilderen. Het programma vloeide eigenlijk voort uit de groep After Nature, die van Klashorst opzette samen met zijn medekunstenaars, waaronder Juriaan van Hall, Gijs en Aad Donker, Ernst Voss en Bart Domburg. After Nature was geen lang leven beschoren,  de groep viel nadat hij in 1995 was opgericht na twee jaar uit elkaar,  maar het idee ervan was duidelijk.  Ze wouden zich afzetten tegen de ‘ismes’ van de kunst “Dat onder de te slopen ismen ook 'snobisme' en 'idealisme' werden gerekend, bleek toen Klashorst zich vervolgens ontpopte als portretschilder van 'tout Amsterdam' en zijn deelname aan verschillende tv-programma's: De Sprekende Ezel, Ikon en Acryl painting with Peter Klashorst, Teleac/NOT”.  In het programma maakt van Klashorst duidelijk dat schilderen “vooral leuk moet zijn”. De stijl van het programma past daar ook precies bij. Het was een vernieuwend idee .  De aflevering was een onderdeel van een langer lopende serie, genaamd “Acrylschilderen met Klashorst” . Deze aflevering ging over het schilderen van stilleven en als schilderonderwerp gebruikte Klashorst een milkshake, een hamburger en een zak patat.   
Het programma op Teleac/NOT  was vooral een weerspiegeling van het rebelse en speelse karakter van [[Peter Klashorst]] zelf.  In de intro van het programma zien we een cartoonversie van Klashorst die als het ware door deuren heen trapt om daar met glimlach iets te kunnen schilderen. Het programma vloeide eigenlijk voort uit de groep After Nature, die van Klashorst opzette samen met zijn medekunstenaars, waaronder Juriaan van Hall, Gijs en Aad Donker, Ernst Voss en Bart Domburg. After Nature was geen lang leven beschoren,  de groep viel nadat hij in 1995 was opgericht na twee jaar uit elkaar,  maar het idee ervan was duidelijk.  Ze wouden zich afzetten tegen de ‘ismes’ van de kunst zoals duidelijk wordt uit het volgende citaat uit de Volkskrant: “Dat onder de te slopen ismen ook 'snobisme' en 'idealisme' werden gerekend, bleek toen Klashorst zich vervolgens ontpopte als portretschilder van 'tout Amsterdam' en zijn deelname aan verschillende tv-programma's: De Sprekende Ezel, Ikon en Acryl painting with Peter Klashorst, Teleac/NOT”.  In het programma maakt van Klashorst duidelijk dat schilderen “vooral leuk moet zijn”. De stijl van het programma past daar ook precies bij. Het was een vernieuwend idee .  De aflevering was een onderdeel van een langer lopende serie, genaamd “Acrylschilderen met Klashorst” . Deze aflevering ging over het schilderen van stilleven en als schilderonderwerp gebruikte Klashorst een milkshake, een hamburger en een zak patat.   
Klashorst nam zichzelf (of in ieder geval zijn representatie in het programma) ook niet al te serieus en dat kun je ook goed terug zien in de presentatie van het programma. Klashorst is nogal slordig en nonchalant gekleed, hij laat dingen vallen en de toon van het programma is luchtig.
Klashorst nam zichzelf (of in ieder geval zijn representatie in het programma) ook niet al te serieus en dat kun je ook goed terug zien in de presentatie van het programma. Klashorst is nogal slordig en nonchalant gekleed, hij laat dingen vallen en de toon van het programma is luchtig.
[[Category:Productielijst A]]
[[Category:Productielijst A]]
[[category: Kunst en cultuurprogramma]]
[[category: Kunst en cultuurprogramma]]
[[category:1990-1999]]
[[category:1990-1999]]

Versie van 5 okt 2009 11:45

Periode1997
Beschikbaar in archiefBeeld en geluid
GenreKunst en cultuurprogramma
Decennia1990-1999
Lengte25:28
Mediumtelevisie



Beschrijving

Schilderprogramma van rebelse schilder Peter Klashorst, waarin hij probeert om schilderkunst weer te verlossen van het snobisme en toegankelijk te maken voor de gewone mensen. Dat is duidelijk te merken aan zijn stijl van presenteren. Hij doet het erg luchtig, met grappen die doordrenkt zijn van sarcasme en ook zijn schilderobjecten zijn niet bepaald getuigend van een elitaire houding tegenover kunst: een hamburger, een zak patat en een milkshake. Naast stap-voor-stap instructies om te schilderen heeft het programma ook korte segmenten tussendoor, waarin hij de kijker informeert over verschillende aspecten van de schilderkunst zoals hoe bepaalde verfkleuren worden gemaakt.

Makers

Kunstenaar/presentator Peter Klashorst

Regie/samenstelling Gérard Bueters

Regie/productie assistentie Saskia van Gent

Projectleider Gerard Kempers

Eindredactie Niko Verbeek

Camera Herman van de Boogaerdt enMarc Godefray

Geluid Arnold Vogel

Muziek Deborah Hempel

Geluidsmixage Hans Dreijen

Animaties Peter Klashorst enGert Meijerink

Teleac/NOT

Achtergrondinformatie

Het programma op Teleac/NOT was vooral een weerspiegeling van het rebelse en speelse karakter van Peter Klashorst zelf. In de intro van het programma zien we een cartoonversie van Klashorst die als het ware door deuren heen trapt om daar met glimlach iets te kunnen schilderen. Het programma vloeide eigenlijk voort uit de groep After Nature, die van Klashorst opzette samen met zijn medekunstenaars, waaronder Juriaan van Hall, Gijs en Aad Donker, Ernst Voss en Bart Domburg. After Nature was geen lang leven beschoren, de groep viel nadat hij in 1995 was opgericht na twee jaar uit elkaar, maar het idee ervan was duidelijk. Ze wouden zich afzetten tegen de ‘ismes’ van de kunst zoals duidelijk wordt uit het volgende citaat uit de Volkskrant: “Dat onder de te slopen ismen ook 'snobisme' en 'idealisme' werden gerekend, bleek toen Klashorst zich vervolgens ontpopte als portretschilder van 'tout Amsterdam' en zijn deelname aan verschillende tv-programma's: De Sprekende Ezel, Ikon en Acryl painting with Peter Klashorst, Teleac/NOT”. In het programma maakt van Klashorst duidelijk dat schilderen “vooral leuk moet zijn”. De stijl van het programma past daar ook precies bij. Het was een vernieuwend idee . De aflevering was een onderdeel van een langer lopende serie, genaamd “Acrylschilderen met Klashorst” . Deze aflevering ging over het schilderen van stilleven en als schilderonderwerp gebruikte Klashorst een milkshake, een hamburger en een zak patat. Klashorst nam zichzelf (of in ieder geval zijn representatie in het programma) ook niet al te serieus en dat kun je ook goed terug zien in de presentatie van het programma. Klashorst is nogal slordig en nonchalant gekleed, hij laat dingen vallen en de toon van het programma is luchtig.