Herman Wigbold: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 22: Regel 22:
}}
}}


Herman Wigbold is een Nederlands journalist
In 1950 wordt Wigbold verslaggever bij dagblad ''Het Vrije Volk''. In de zestiger jaren is hij eindredacteur van de [[VARA]]-televisie-actualiteitenrubriek ''[[Achter het nieuws]]''. Als hij in 1970 vertrekt om hoofdredacteur van ''Het Vrije Volk'' te worden, wordt hij geprezen voor het moedig aansnijden van taboe-onderwerpen. Bekend zijn Wigbolds reportages over Nieuw-Guinea en voormalig Nederlands-Indië waarin oorlogsmisdaden, die door Nederlandse militairen zijn gepleegd, worden onthuld.
Hij is de eerste presentator van het televisieprogramma ''[[Het Capitool]]'' op de zondagmiddag. Verbitterd over de politiek schrijft hij na zijn pensionering het boekje ''Bezwaren tegen de ondergang van Nederland'' in 1995.
'''In opspraak'''
''Het Vrije Volk'' publiceert in de zeventiger jaren als eerste dat een lid van het koninklijk huis is betrokken bij smeergeld- en omkooppraktijken van vliegtuigfabrikant Lockheed. Wigbold komt door deze publicaties onder grote druk te staan, die hij weerstaat. Hij besluit een tweetal redacteuren van de krant te laten onderzoeken naar bewijzen voor deze Lockheed-affaire. De onderzoekscommissie ingesteld door het kabinet kan slechts in grote lijnen de krantenpublicaties bevestigen. Wanneer in  1977 ''Het Vrije Volk'' bericht over een nieuw omkoopschandaal met een lid van het koninklijk huis, nu met vliegtuigbouwer Northrop, wordt Wigbold door premier Den Uyl gemaand te stoppen met het onderzoek van zijn redacteuren. Uiteindelijk wordt de omkoopaffaire bewezen en komt de monarchie in grote problemen. De [[prins Bernhard|Prins der Nederlanden]] wordt gestraft door het kabinet.


[[Category:personen|Wigbold, Herman]] [[Category:journalist|Wigbold, Herman]] [[Category:presentator|Wigbold, Herman]] [[Category:programmamaker|Wigbold, Herman]]
[[Category:personen|Wigbold, Herman]] [[Category:journalist|Wigbold, Herman]] [[Category:presentator|Wigbold, Herman]] [[Category:programmamaker|Wigbold, Herman]]

Huidige versie van 19 sep 2017 om 15:54

Herman Wigbold in Het Capitool (1981)

NaamHermanus Antonius Wigbold
GeborenVlaardingen, 2 juli 1925
GestorvenUtrecht, 16 juli 1998
FunctiesJournalist, Presentator, Programmamaker
Bekend vanZo is het toevallig ook nog 's een keer, Achter het nieuws, Zomaar een zomeravond, Het Capitool, De kampong staat in brand
Periode actief
Werkt samen metHedda van Gennep
Media
Audio fragmentenAudio.png

Herman Wigbold in de media
Oeuvre van Herman Wigbold

Herman Wigbold is een Nederlands journalist

In 1950 wordt Wigbold verslaggever bij dagblad Het Vrije Volk. In de zestiger jaren is hij eindredacteur van de VARA-televisie-actualiteitenrubriek Achter het nieuws. Als hij in 1970 vertrekt om hoofdredacteur van Het Vrije Volk te worden, wordt hij geprezen voor het moedig aansnijden van taboe-onderwerpen. Bekend zijn Wigbolds reportages over Nieuw-Guinea en voormalig Nederlands-Indië waarin oorlogsmisdaden, die door Nederlandse militairen zijn gepleegd, worden onthuld.

Hij is de eerste presentator van het televisieprogramma Het Capitool op de zondagmiddag. Verbitterd over de politiek schrijft hij na zijn pensionering het boekje Bezwaren tegen de ondergang van Nederland in 1995.

In opspraak

Het Vrije Volk publiceert in de zeventiger jaren als eerste dat een lid van het koninklijk huis is betrokken bij smeergeld- en omkooppraktijken van vliegtuigfabrikant Lockheed. Wigbold komt door deze publicaties onder grote druk te staan, die hij weerstaat. Hij besluit een tweetal redacteuren van de krant te laten onderzoeken naar bewijzen voor deze Lockheed-affaire. De onderzoekscommissie ingesteld door het kabinet kan slechts in grote lijnen de krantenpublicaties bevestigen. Wanneer in 1977 Het Vrije Volk bericht over een nieuw omkoopschandaal met een lid van het koninklijk huis, nu met vliegtuigbouwer Northrop, wordt Wigbold door premier Den Uyl gemaand te stoppen met het onderzoek van zijn redacteuren. Uiteindelijk wordt de omkoopaffaire bewezen en komt de monarchie in grote problemen. De Prins der Nederlanden wordt gestraft door het kabinet.