Wubbo Ockels: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 11: Regel 11:
| werkt_samen_met =  
| werkt_samen_met =  
| onderschrift = Wubbo Ockels
| onderschrift = Wubbo Ockels
| externe_info =  
| externe_info = [http://www.youtube.com/playlist?list=PL0DCEC0A1D96E71D7 Beeld en Geluid YouTube kanaal]
| catalogus = [[Wubbo Ockels in de media]]
| catalogus = [[Wubbo Ockels in de media]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Wubbo Ockels ]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Wubbo Ockels ]]

Huidige versie van 19 mei 2014 om 09:04

Wubbo Ockels

NaamWubbo Ockels
GeborenAlmelo, 28 maart 1946
GestorvenAmsterdam, 18 mei 2014
FunctiesPresentator
Bekend vanWubbo Ockels (documentaire), Kijk-TV, Veronica computer magazine
Periode actief1985 - 1995
Externe infoBeeld en Geluid YouTube kanaal

Wubbo Ockels in de media
Oeuvre van Wubbo Ockels

Wubbo Ockels maakt in 1985 als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte aan boord van de Space Shuttle Challenger. Vanwege zijn specifieke kennis wordt hij vaak gevraagd als expert in verschillende televisie programma's en ook presenteert hij programma's met thema's binnen zijn vakgebied.

Wubbo is in 1946 geboren in Almelo. In Brielle groeit hij op als de zoon van een landmeetkundig ingenieur. Na de middelbare school besluit Wubbo Natuur- en wiskunde te gaan studeren aan de universiteit in Groningen. Hier behaalt hij in 1973 cum laude zijn doctoraalexamen en aan dezelfde universiteit wordt hij uiteindelijk buitengewoon hoogleraar.

In 1978 wordt Wubbo door de Europese organisatie voor ruimteonderzoek geselecteerd om me te werken aan het Spacelab-programma dat een samenwerking is met de NASA. Naar aanleiding van dit programma volgt hij twee jaar lang (‘80 en ’81) een astronautenopleiding van de NASA in Texas. Wubbo houdt tijdens de eerste vlucht van het Spacelab contact met de bemanning. Van 31 oktober tot en met 6 november 1985 is het zover, Wubbo gaat zelf de ruimte in als verantwoordelijke van de meetapparatuur. Er worden binnen vijf wetenschappelijke gebieden maar liefst zeventig verschillende experimenten uitgevoerd.

Na zijn avontuur in de ruimte gaat Wubbo bij het onderzoeksinstituut ESTEC in Noordwijk werken. Zes jaar later, in 1992, wordt hij aangesteld als deeltijd hoogleraar aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit van Delft. Voltijd hoogleraar Duurzame Technologie (in het Engels: Aerospace Sustainable Engineering and Technology (ASSET)) wordt hij in 2003 in samenwerking met de ESA.

Naast zijn werkzaamheden bij de universiteit is Wubbo lid van de Amerikaanse Vereniging voor Natuurkunde, de Nederlandse Natuurkundige Vereniging, Mensa, de Associatie voor Ruimteverkenners en de Associatie voor Europese Astronauten. En ook is hij ambassadeur van de Frisian Solar Challenge. Een race voor zonneboten langs de Friese Elfsteden. Sinds 2009 neemt hij ook plaats in het Comité van Aanbeveling van de stichting Students in Free Enterprise Delft.

Hij verschijnt sinds zijn eigen ruimtereis regelmatig op televisie als ruimtevaartdeskundige. Zo vertelt hij in programma's als Met het oog op morgen en Twee Vandaag over zijn ervaringen als astronaut en deelt hij kennis die hij over de ruimtevaart heeft. Later gaan de gesprekken ook regelmatig over de duurzame energie projecten waarbij Wubbo betrokken is. In 2008 maakt hij deel uit van acht reportages in Netwerk waarbij Wubbo projecten met betrekking tot duurzaamheid beoordeelt.

Van 1985 tot 1995 presenteert Wubbo verschillende informatieve/wetenschappelijke programma's. Kijk-TV geeft de kijker informatie over uiteenlopende onderwerpen als ruimtevaart, sport en computers. In Space age kan Wubbo veel vertellen over een gebied waar hij als een van de weinigen op aarde directe ervaring mee heeft, namelijk de ruimtevaart.