Jos Cleber: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 16: Regel 16:
| catalogus = [[Jos Cleber in de media]]
| catalogus = [[Jos Cleber in de media]]
}}
}}
Het leven van Jos Cleber staat in het teken van de muziek. Hij volgt het muzieklyceum (viool en piano), conservatorium Luik (saxofoon, klarinet, trombone) en krijgt ook lesvan zijn vader die beroepsmusicus is.Tijdens de bezettingsjaren studeert Cleber directie, harmonie en contrapunt. Op zijn vijftiende speelt hij als altist mee in het Maastrichtsch Stedelijk Orkest. Hij speelt vervolgens in het orkest van [[Paul Godwin]]. Op een tournee in Zwitserland weet hij een plaats te krijgen in het Tonhalle Orkest in Zurich. Vanwege de oorlogsdreiging keert hij in 1939 terug naar Nederland. Eerst speelt hij in het Tuschinski Orkest van [[Max Tak]].
In 1940 wordt hij trombonist van het AVRO-Amusementsorkest onder leiding van [[Elzard Kuhlman]]. Dit orkest gaat op in het Groot Amusementsorkest van de gelijkgeschakelde Nederlandse Omroep. In 1942 wordt Cleber trombonist in het Concertgebouworkest. Na de bevrijding speelt hij een paar maanden bij [[The Ramblers]] onder [[Theo Uden Masman]] om vervolgens toe te treden tot het nieuwe Metropole Orkest onder [[Dolf van der Linden]].
In 1948 vertrekt hij naar Nederlands-Indië. Voor radio Batavia formeert hij het 40 man sterke amusementsensemble [[Het Cosmopolitainorkest]]. Na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 orkestreert Cleber in opdracht van de Nederlandse regering het Indonesische volkslied voor symfonieorkest.
In 1951 wordt hij samen met [[Gerard van Krevelen]] dirigent van het AVRO-Theaterorkest en vormt [[De Zaaiers]] en opnieuw het Cosmopolitainorkest. Van 1962 tot 1964 probeert hij voor de Zuid-Afrikaanse omroep een orkest samen te stellen, maar slaagt daarin niet echt bij gebrek aan vakmensen. Cleber keert terug naar de AVRO. In 1966 worden de Zaaiers en het Cosmopolitainorkest opgeheven.
In de jaren 50 en 60 is Cleber een van de vaste dirigenten van Phonogram. In 1966 wordt hij muzikaal adviseur van de AVRO-televisie. In deze functie is hij ondermeer producer van ''[[Jonge mensen op weg naar het concertpodium]]''. Ook heeft hij de leiding van het ''[[Grand Gala du Disque]]''. Cleber is uiterst productief als componist (bijvoorbeeld ''De Postkoets'', ''Sleighride in Alaska'', ''The golden circle song''). Hij schrijft tevens muziek bij speelfilms, documentaires en radio- en televisiespelen. Ook schrijft hij honderden arrangementen, niet alleen voor zijn eigen ensembles, maar ook voor het [[Metropole Orkest]] en het [[Promenade Orkest]]. Cleber gaat in 1981 met pensioen.


[[Category:personen|Cleber, Jos]] [[Category:Componist |Cleber, Jos]] [[Category:Dirigent |Cleber, Jos]] [[Category:Muzikaal adviseur |Cleber, Jos]] [[Category:Producent |Cleber, Jos]]
[[Category:personen|Cleber, Jos]] [[Category:Componist |Cleber, Jos]] [[Category:Dirigent |Cleber, Jos]] [[Category:Muzikaal adviseur |Cleber, Jos]] [[Category:Producent |Cleber, Jos]]

Huidige versie van 7 aug 2008 om 11:45

Jos Cleber

NaamJozef Cleber
GeborenMaaastricht, 2 juni 1916
GestorvenHilversum, 21 mei 1999
Functies componist, dirigent, muzikaal adviseur, producent
Bekend vanJonge mensen op weg naar het concertpodium
Periode actief1940-1981
Werkt samen metGerard van Krevelen

Jos Cleber in de media
Oeuvre Jos Cleber

Het leven van Jos Cleber staat in het teken van de muziek. Hij volgt het muzieklyceum (viool en piano), conservatorium Luik (saxofoon, klarinet, trombone) en krijgt ook lesvan zijn vader die beroepsmusicus is.Tijdens de bezettingsjaren studeert Cleber directie, harmonie en contrapunt. Op zijn vijftiende speelt hij als altist mee in het Maastrichtsch Stedelijk Orkest. Hij speelt vervolgens in het orkest van Paul Godwin. Op een tournee in Zwitserland weet hij een plaats te krijgen in het Tonhalle Orkest in Zurich. Vanwege de oorlogsdreiging keert hij in 1939 terug naar Nederland. Eerst speelt hij in het Tuschinski Orkest van Max Tak.

In 1940 wordt hij trombonist van het AVRO-Amusementsorkest onder leiding van Elzard Kuhlman. Dit orkest gaat op in het Groot Amusementsorkest van de gelijkgeschakelde Nederlandse Omroep. In 1942 wordt Cleber trombonist in het Concertgebouworkest. Na de bevrijding speelt hij een paar maanden bij The Ramblers onder Theo Uden Masman om vervolgens toe te treden tot het nieuwe Metropole Orkest onder Dolf van der Linden.

In 1948 vertrekt hij naar Nederlands-Indië. Voor radio Batavia formeert hij het 40 man sterke amusementsensemble Het Cosmopolitainorkest. Na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 orkestreert Cleber in opdracht van de Nederlandse regering het Indonesische volkslied voor symfonieorkest.

In 1951 wordt hij samen met Gerard van Krevelen dirigent van het AVRO-Theaterorkest en vormt De Zaaiers en opnieuw het Cosmopolitainorkest. Van 1962 tot 1964 probeert hij voor de Zuid-Afrikaanse omroep een orkest samen te stellen, maar slaagt daarin niet echt bij gebrek aan vakmensen. Cleber keert terug naar de AVRO. In 1966 worden de Zaaiers en het Cosmopolitainorkest opgeheven.

In de jaren 50 en 60 is Cleber een van de vaste dirigenten van Phonogram. In 1966 wordt hij muzikaal adviseur van de AVRO-televisie. In deze functie is hij ondermeer producer van Jonge mensen op weg naar het concertpodium. Ook heeft hij de leiding van het Grand Gala du Disque. Cleber is uiterst productief als componist (bijvoorbeeld De Postkoets, Sleighride in Alaska, The golden circle song). Hij schrijft tevens muziek bij speelfilms, documentaires en radio- en televisiespelen. Ook schrijft hij honderden arrangementen, niet alleen voor zijn eigen ensembles, maar ook voor het Metropole Orkest en het Promenade Orkest. Cleber gaat in 1981 met pensioen.