Nicolette Bruining: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 13: Regel 13:
| externe_info = [http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn3/bruining Beschrijving in het Biografisch Woordenboek]
| externe_info = [http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn3/bruining Beschrijving in het Biografisch Woordenboek]
| onderschrift = Nicolette Bruining
| onderschrift = Nicolette Bruining
| media = <imagemap>
Image:Audio.png|
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Nicolette_Bruining Audio fragmenten]
desc none
</imagemap>
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Nicolette Bruining]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Nicolette Bruining]]
| catalogus = [[Nicolette Bruining in de media]]
| catalogus = [[Nicolette Bruining in de media]]

Huidige versie van 21 mei 2012 om 11:45

Nicolette Bruining

NaamNicolette Bruining
GeborenStompetoren, 27 augustus 1886
GestorvenDen Haag, 12 april 1963
Functies omroepbestuurder
Bekend vanVPRO, NTS, NRU
Periode actief1923-1956
Werkt samen metCommissie Posthuma, Commissie Ruijs de Beerenbrouck, Dr. E.D. Spelberg
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoBeschrijving in het Biografisch Woordenboek

Nicolette Bruining in de media
Oeuvre Nicolette Bruining

Nicolette Bruining is doctor in de theologie. Ze wordt godsdienstlerares aan verscheidene scholen. Bruining raakt al vroeg betrokken bij bestuurlijk en pastoraal werk voor de vrijzinnig-protestanten. Zo wordt zij in 1923 secretaris van de Centrale Commissie van het Vrijzinnig-Protestantisme. Binnen deze commissie neemt ze het initiatief tot de instelling van een commissie voor radiozaken. Van deze commissie wordt zij voorzitter.

Ze treedt toe tot de Commissie Posthuma, die de minister wil adviseren over de vorm van een toekomstige nationale omroep. Een opvolgende minister vormt echter zelf de Commissie Ruijs de Beerenbrouck om hem te adviseren inzake de regeling van de omroep. Als zich aftekent, dat alleen organisaties met rechtspersoonlijkheid recht op zendtijd zouden kunnen krijgen, richt de Centrale Commissie de Vrijzinnig Protestantsche Radio-Omroep op, een vereniging met leden. Bruining wordt daarvan de voorzitter (1926).

Het Zendtijdenbesluit 1930 biedt aan de VPRO een bescheiden plaats in een pluriform omroepbestel. De VPRO aanvaardt die, maar blijft door de jaren heen voorstander van een nationale omroep. In 1941 creëert de Duitse bezetter De Nederlandsche Omroep. Ook de VPRO wordt op non-actief gezet; het ledenorgaan “Vrije Geluiden” wordt verboden. In 1947 komen de omroeporganisaties terug onder aanvaarding van een gezamenlijkheidsorgaan, de Nederlandse Radio-Unie (NRU). Bruining wordt daarvan bestuurslid.

Binnen en buiten de VPRO blijft Bruining zich inzetten voor haar idealen. Ze schrijft vaak in “Vrije Geluiden” en vervult vele spreekbeurten voor de microfoon (het bekendst worden haar korte praatjes onder de titel Vandaag in de jaren 50. Ze is een van de stuwende krachten achter de jaarlijkse VPRO landdagen. Voor het Interkerkelijk Overleg in Radioaangelegenheden treedt ze op als radiopredikante. Ze vertegenwoordigt de VPRO vanaf 1951 in het bestuur van de Nederlandse Televisiestichting. Bij haar afscheid in 1956 wordt ze erevoorzitter van de VPRO. Deze sterke persoonlijkheid heeft samen met Dr. E.D. Spelberg de belangen van het vrijzinnig-protestantisme en in het bijzonder die van de VPRO voortreffelijk gediend.