Isidor Arras Ochse: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
k (+ afb.)
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie = IA_Ochse_1922.jpeg‎
| naam      = Isidor Arras Ochse
| naam      = Isidor Arras Ochse
| geboorte_datum  = 27 november 1894
| geboorte_datum  = 27 november 1894
Regel 13: Regel 14:
}}
}}


Samen met zijn broer Brand Dirk (B.D.) Ochse, was I.A. (Isidor Arras) Ochse vanaf het prille begin in 1919 betrokken bij de werkzaamheden van de filmfabriek [[Polygoon]].  
Samen met zijn broer [[Brand Dirk Ochse]], is I.A. (Isidor Arras) Ochse vanaf het prille begin in 1919 betrokken bij de werkzaamheden van de filmfabriek [[Polygoon]].  


Via het fotografietijdschrift ''Focus'' kwamen de broers in contact met Polygoon-oprichter [[Jules Stoop]]. Deze nam beide broers aan, die behalve een passie voor fotografie ook veel belangstelling hadden voor cinematografie. B.D. Ochse kreeg een baan als administrateur en I.A. ging aan de slag als cameraman.  
Via het fotografietijdschrift ''Focus'' komen de broers in contact met Polygoon-oprichter [[Jules Stoop]]. Deze neemt beide broers aan, die behalve een passie voor fotografie ook veel belangstelling hebben voor cinematografie. B.D. Ochse krijgt een baan als administrateur en I.A. gaat aan de slag als cameraman.  


I.A. Ochse maakte zich van 1920 tot 1930 zeer verdienstelijk als cameraman voor de filmfabriek. Zo filmde hij van 1921 tot 1926 grotendeels de items voor het bioscoopjournaal ''[[Hollands Nieuws]]'' en maakte hij talloze films. Een aanzienlijk gedeelte uit zijn oeuvre filmde hij in Nederlands-Indië. In 1925 reisde de cameraman af naar de Nederlandse kolonie. Voor de Nederlands-Indische Filmmaatschappij, een dochteronderneming van [[Polygoon]], schoot Ochse aldaar tientallen kilometers materiaal.  
I.A. Ochse maakt zich van 1920 tot 1930 zeer verdienstelijk als cameraman voor de filmfabriek. Zo filmt hij van 1921 tot 1926 grotendeels de items voor het bioscoopjournaal ''[[Hollands Nieuws]]'' en maakt hij talloze films. Een aanzienlijk gedeelte uit zijn oeuvre filmt hij in Nederlands-Indië. In 1925 reist de cameraman af naar de Nederlandse kolonie. Voor de Nederlands-Indische Filmmaatschappij, een dochteronderneming van [[Polygoon]], schiet Ochse aldaar tientallen kilometers materiaal.  


Na zijn terugkeer naar Nederland in 1929 werd I.A. Ochse benoemd tot technisch directeur van [[Polygoon]]. Amper een jaar later werkte hij echter aan zijn laatste film. In 1930 stopte hij met zijn filmcarrière. Wel schreef hij nog tot 1935 voor tijdschrift  ''Het Veerwerk'' – het maandblad van de Nederlandse smalfilmliga – over zijn ervaringen in de Tropen
Na zijn terugkeer naar Nederland in 1929 wordt I.A. Ochse benoemd tot technisch directeur van [[Polygoon]]. Amper een jaar later werkt hij echter aan zijn laatste film. In 1930 stopt hij met zijn filmcarrière. Wel schrijft hij nog tot 1935 voor tijdschrift  ''Het Veerwerk'' – het maandblad van de Nederlandse smalfilmliga – over zijn ervaringen in de Tropen


Ondanks zijn relatief korte carrière telt het indrukwekkende oeuvre van I.A.Ochse, naast de journaalitems, maar liefst 23 films.
Ondanks zijn relatief korte carrière telt het indrukwekkende oeuvre van I.A.Ochse, naast de journaalitems, maar liefst 23 films.


 
[[Category:personen|Ochse, Isidor Arras]] [[Category:Cameraman|Ochse, Isidor Arras]]
 
[[Category:personen|Ochse, Isidor Arras]] [[Category:Cameraman |Ochse, Isidor Arras]]

Huidige versie van 27 feb 2013 om 09:24

IA Ochse 1922.jpeg

NaamIsidor Arras Ochse
GeborenDen Haag, 27 november 1894
GestorvenZeist, 15 juli 1967
Functies cameraman, technisch directeur Polygoon
Bekend vanPolygoon
Periode actief1919-1930
Werkt samen metBrand Dirk Ochse, Cor Aafjes, Jo de Haas en Philip Bloemendal

Isidor Arras Ochse in de media
Oeuvre van Isidor Arras Ochse

Samen met zijn broer Brand Dirk Ochse, is I.A. (Isidor Arras) Ochse vanaf het prille begin in 1919 betrokken bij de werkzaamheden van de filmfabriek Polygoon.

Via het fotografietijdschrift Focus komen de broers in contact met Polygoon-oprichter Jules Stoop. Deze neemt beide broers aan, die behalve een passie voor fotografie ook veel belangstelling hebben voor cinematografie. B.D. Ochse krijgt een baan als administrateur en I.A. gaat aan de slag als cameraman.

I.A. Ochse maakt zich van 1920 tot 1930 zeer verdienstelijk als cameraman voor de filmfabriek. Zo filmt hij van 1921 tot 1926 grotendeels de items voor het bioscoopjournaal Hollands Nieuws en maakt hij talloze films. Een aanzienlijk gedeelte uit zijn oeuvre filmt hij in Nederlands-Indië. In 1925 reist de cameraman af naar de Nederlandse kolonie. Voor de Nederlands-Indische Filmmaatschappij, een dochteronderneming van Polygoon, schiet Ochse aldaar tientallen kilometers materiaal.

Na zijn terugkeer naar Nederland in 1929 wordt I.A. Ochse benoemd tot technisch directeur van Polygoon. Amper een jaar later werkt hij echter aan zijn laatste film. In 1930 stopt hij met zijn filmcarrière. Wel schrijft hij nog tot 1935 voor tijdschrift Het Veerwerk – het maandblad van de Nederlandse smalfilmliga – over zijn ervaringen in de Tropen

Ondanks zijn relatief korte carrière telt het indrukwekkende oeuvre van I.A.Ochse, naast de journaalitems, maar liefst 23 films.