Aanvullende informatie: SchoolTV-Weekjournaal: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Aan de start van het ''[[SchoolTV-Weekjournaal]]'' gaat een lange weg vooraf. In januari 1976 vindt bij [[SchoolTV]] de eerste live-uitzending vanuit de studio plaats. Die uitzending is afgestemd op het voortgezet onderwijs voor het vak maatschappijleer. Er is op dat moment bij ''SchoolTV'' nog geen ruimte om echt in te gaan op de actualiteit. De redactie van ''SchoolTV'' start daarom met de serie ''[[Tijdschrift]]''. Eén keer in de maand wordt er een live uitzending onder de titel ''[[Tijdschrift Actueel]]'' uitgezonden en één keer in de maand een documentaire. Later worden hier ook korte speelfilms aan toegevoegd bij onder de titel ''[[Tijdschrift Thema]]''.  
Aan de start van het ''[[SchoolTV-Weekjournaal]]'' gaat een lange weg vooraf. In januari 1976 vindt bij [[SchoolTV]] de eerste live-uitzending vanuit de studio plaats. Die uitzending is afgestemd op het voortgezet onderwijs voor het vak maatschappijleer. Er is op dat moment bij ''SchoolTV'' nog geen ruimte om echt in te gaan op de actualiteit. De redactie van ''SchoolTV'' start daarom met de serie ''[[Tijdschrift]]''. Eén keer in de maand wordt er een live uitzending onder de titel ''[[Tijdschrift Actueel]]'' uitgezonden en één keer in de maand een documentaire. Later worden hier ook korte speelfilms aan toegevoegd bij onder de titel ''[[Tijdschrift Thema]]''.  


In 1977 krijgt de redactie na een uitzending over apartheid in Zuid-Afrika veel telefonische reacties en vragen van scholieren van het lager onderwijs. Dit komt als een verrassing want het programma is gemaakt voor het voortgezet onderwijs. ''SchoolTV'' besluit om in het seizoen 1978/1979 speciaal voor het lager onderwijs het programma onder een andere titel te gaan maken: ''[[SchoolTV Actueel]]''. Dit programma wordt één keer per maand uitgezonden. In 1980 besluit men het programma om de veertien dagen uit te zenden. Als in die zelfde periode de [[NOS]] besluit om het ''[[Jeugdjournaal]]'' te gaan maken, sluit de [[NOT]] hierop aan door onder schooltijd een soort wekelijks actualiteitenprogramma uit te zenden. Vanaf september 1981 wordt elke week het ''SchoolTV-Weekjournaal'' gemaakt door dezelfde mensen die ook voor ''SchoolTV'' actueel werken. De presentatoren van de eerste uitzendingen zijn [[Jantine de Jonge]] en [[Fred Florusse]]. Het ''Weekjournaal'' komt elke vrijdagochtend vanuit Studio Almere en wordt door [[Teleac]]/[[NOT]] uitgezonden op Nederland 3.
In 1977 krijgt de redactie na een uitzending over apartheid in Zuid-Afrika veel telefonische reacties en vragen van scholieren van het lager onderwijs. Dit komt als een verrassing want het programma is gemaakt voor het voortgezet onderwijs. ''SchoolTV'' besluit om in het seizoen 1978/1979 speciaal voor het lager onderwijs het programma onder een andere titel te gaan maken: ''[[SchoolTV Actueel]]''. Dit programma wordt één keer per maand uitgezonden. In 1980 besluit men het programma om de veertien dagen uit te zenden. Als in die zelfde periode de [[NOS]] besluit om het ''[[Jeugdjournaal]]'' te gaan maken, sluit de [[NOT]] hierop aan door onder schooltijd een soort wekelijks actualiteitenprogramma uit te zenden. Vanaf september 1981 wordt elke week het ''SchoolTV-Weekjournaal'' gemaakt door dezelfde mensen die ook voor ''SchoolTV'' actueel werken. De presentatoren van de eerste uitzendingen zijn [[Jantine de Jonge]] en [[Fred Florusse]]. Het ''Weekjournaal'' komt elke vrijdagochtend vanuit Studio Almere en wordt door [[Teleac/NOT]] uitgezonden op Nederland 3.
 
 
===Dr. Corrie===
 
In oktober 2013 roept de karikaturale dokter Corrie, gespeeld door [[Martine Sandifort]], enige controverse op. Dokter Corrie geeft op ludieke wijze seksuele voorlichting, maar dit wordt volgens de [[EO]] door veel christenen niet in dank afgenomen. Voor sommige scholen en ouders is het zelfs reden om hun kinderen niet meer naar het journaal te laten kijken. Er worden kamervragen over gesteld door Joël Voordewind, kamerlid voor de ChristenUnie. Niet alleen de informatie, maar ook de manier waarop het gepresenteerd wordt stelt Voordewind ter discussie.
 
Op internet worden ouders en verzorgers via ''Katholiek Gezin'' opgeroepen een mening te vormen en te geven over Dokter Corrie. Tevens is een protest website in het leven geroepen. Middels een online petitie wordt door achtduizend mensen aan de Tweede Kamer gevraagd om deze kwestie te bespreken. Staatssecretaris Dekker ziet geen kwaad in het programma.
 
[[SchoolTV-Weekjournaal|Terug naar de productie]]

Huidige versie van 19 nov 2013 om 11:46

Aan de start van het SchoolTV-Weekjournaal gaat een lange weg vooraf. In januari 1976 vindt bij SchoolTV de eerste live-uitzending vanuit de studio plaats. Die uitzending is afgestemd op het voortgezet onderwijs voor het vak maatschappijleer. Er is op dat moment bij SchoolTV nog geen ruimte om echt in te gaan op de actualiteit. De redactie van SchoolTV start daarom met de serie Tijdschrift. Eén keer in de maand wordt er een live uitzending onder de titel Tijdschrift Actueel uitgezonden en één keer in de maand een documentaire. Later worden hier ook korte speelfilms aan toegevoegd bij onder de titel Tijdschrift Thema.

In 1977 krijgt de redactie na een uitzending over apartheid in Zuid-Afrika veel telefonische reacties en vragen van scholieren van het lager onderwijs. Dit komt als een verrassing want het programma is gemaakt voor het voortgezet onderwijs. SchoolTV besluit om in het seizoen 1978/1979 speciaal voor het lager onderwijs het programma onder een andere titel te gaan maken: SchoolTV Actueel. Dit programma wordt één keer per maand uitgezonden. In 1980 besluit men het programma om de veertien dagen uit te zenden. Als in die zelfde periode de NOS besluit om het Jeugdjournaal te gaan maken, sluit de NOT hierop aan door onder schooltijd een soort wekelijks actualiteitenprogramma uit te zenden. Vanaf september 1981 wordt elke week het SchoolTV-Weekjournaal gemaakt door dezelfde mensen die ook voor SchoolTV actueel werken. De presentatoren van de eerste uitzendingen zijn Jantine de Jonge en Fred Florusse. Het Weekjournaal komt elke vrijdagochtend vanuit Studio Almere en wordt door Teleac/NOT uitgezonden op Nederland 3.


Dr. Corrie

In oktober 2013 roept de karikaturale dokter Corrie, gespeeld door Martine Sandifort, enige controverse op. Dokter Corrie geeft op ludieke wijze seksuele voorlichting, maar dit wordt volgens de EO door veel christenen niet in dank afgenomen. Voor sommige scholen en ouders is het zelfs reden om hun kinderen niet meer naar het journaal te laten kijken. Er worden kamervragen over gesteld door Joël Voordewind, kamerlid voor de ChristenUnie. Niet alleen de informatie, maar ook de manier waarop het gepresenteerd wordt stelt Voordewind ter discussie.

Op internet worden ouders en verzorgers via Katholiek Gezin opgeroepen een mening te vormen en te geven over Dokter Corrie. Tevens is een protest website in het leven geroepen. Middels een online petitie wordt door achtduizend mensen aan de Tweede Kamer gevraagd om deze kwestie te bespreken. Staatssecretaris Dekker ziet geen kwaad in het programma.

Terug naar de productie