Categorie:Games in Nederland: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3: Regel 3:


====Eerste game====
====Eerste game====
Over het algemeen wordt ''Tennis for Two''​ ​genoemd als de allereerste game. In 1958 sleutelde William A. Higinbotham een tennis game in elkaar. De  bedoeling was om de wetenschappelijke tentoonstelling van zijn instituut wat interessanter te  maken voor bezoekers. De game was simpel; er was een net, twee controllers en een bal. Om de  beurt moest een speler de richting van de bal ingeven en het doel was niet in het net te komen. Higinbotham, hoewel vaak genoemd als de uitvinder van de eerste game, had geen patent  aangevraagd en zodoende kon in 1964 het bedrijfMagnavox het patent op videogames verkrijgen.  
Over het algemeen wordt ''Tennis for Two''​ ​genoemd als de allereerste game. In 1958 sleutelde William A. Higinbotham een tennis game in elkaar. De  bedoeling was om de wetenschappelijke tentoonstelling van zijn instituut wat interessanter te  maken voor bezoekers. De game was simpel; er was een net, twee controllers en een bal. Om de  beurt moest een speler de richting van de bal ingeven en het doel was niet in het net te komen. Higinbotham, hoewel vaak genoemd als de uitvinder van de eerste game, had geen patent  aangevraagd en zodoende kon in 1964 het bedrijf Magnavox het patent op videogames verkrijgen.


====Spacewar!====
Voordat de console van Magnavox op de markt kwam, creëerde programmeur Steve Russel in 1961 op één van de eerste minicomputers van zijn universiteit een game waarbij je met z’n  tweeën in de ruimte op elkaar kon schieten. In deze tijd had nog bijna niemand een eigen computer, aangezien ze ontzettend duur waren (rond de 120,000 dollar) en vergeleken met nu hadden ze zeer beperkte mogelijkheden. Hierdoor werden ze vooral door universiteiten gebruikt. De game, genaamd ''Spacewar!​'' , heeft dan ook niet een enorm publiek bereikt, maar het heeft wel de mogelijkheid laten zien van een digitaal spel.
====Arcade games====
Spacewar! inspireerde Bill Pits en Hugh Tuck tot het maken van ''Galaxy Game'' in 1971. Dit was het begin  ​ ​ ​ van de arcade games. ​Zoals eerder gezegd hadden maar weinig mensen toegang tot een​ computer, dus games spelen was maar voor een zeer select gezelschap mogelijk. Hoe zou men meerdere mensen toegang kunnen verschaffen tot een computer om te kunnen gamen? Met dit idee zijn de arcade hallen ontstaan. Een arcade game is een gigantische kast met daarin een computer die geheel gemaakt is om één game te kunnen spelen. Een van de meest bekende is ''Pong'', de simpele maar doeltreffende tennis game. In 1972 kwam deze op de markt en werd een wereldwijde hit. Arcade kasten werden naast de pinball machines gezet en zo werd gaming  toegankelijk voor een breder publiek.


[[Categorie:Onderwerpen]]
[[Categorie:Onderwerpen]]

Versie van 31 aug 2016 13:55

Populariteit van games

Computergames zijn onlosmakelijk verbonden met de vrije tijdsbesteding van Nederlanders. 17% van de Nederlandse bevolking speelt dagelijks games. Tegenwoordig speelt 73% van de mannen games tegenover 67% van de Nederlandse vrouwen (Hoek). Gemiddeld besteedt de Nederlander ruim een kwartier per dag aan gamen, de mensen die daadwerkelijk gamen doen dit gemiddeld bijna twee uur per dag. Gamers vinden we in alle leeftijdscategorieën en ze spelen de meest uiteenlopende games; van simpele smartphone games tot uitgebreide online multi­user games. Computergames vormen vanaf hun introductie in de jaren ‘80 het fundament van een bredere gamecultuur. Van tijdschriften, televisieprogramma’s, fora tot massale e­sport evenementen waar tienduizenden mensen op af komen. Miljoenen fans van games en gamers ontmoeten elkaar online op platforms als YouTube en de populaire videosite Twitch gericht op het streamen van computerspellen. De impact hiervan is enorm, zo is op Twitch in 2015 bijna een half miljard uur aan games bekeken, en op YouTube kijken 100 miljoen mensen dagelijks naar streaming content.

Eerste game

Over het algemeen wordt Tennis for Two​ ​genoemd als de allereerste game. In 1958 sleutelde William A. Higinbotham een tennis game in elkaar. De bedoeling was om de wetenschappelijke tentoonstelling van zijn instituut wat interessanter te maken voor bezoekers. De game was simpel; er was een net, twee controllers en een bal. Om de beurt moest een speler de richting van de bal ingeven en het doel was niet in het net te komen. Higinbotham, hoewel vaak genoemd als de uitvinder van de eerste game, had geen patent aangevraagd en zodoende kon in 1964 het bedrijf Magnavox het patent op videogames verkrijgen.

Spacewar!

Voordat de console van Magnavox op de markt kwam, creëerde programmeur Steve Russel in 1961 op één van de eerste minicomputers van zijn universiteit een game waarbij je met z’n tweeën in de ruimte op elkaar kon schieten. In deze tijd had nog bijna niemand een eigen computer, aangezien ze ontzettend duur waren (rond de 120,000 dollar) en vergeleken met nu hadden ze zeer beperkte mogelijkheden. Hierdoor werden ze vooral door universiteiten gebruikt. De game, genaamd Spacewar!​ , heeft dan ook niet een enorm publiek bereikt, maar het heeft wel de mogelijkheid laten zien van een digitaal spel.

Arcade games

Spacewar! inspireerde Bill Pits en Hugh Tuck tot het maken van Galaxy Game in 1971. Dit was het begin ​ ​ ​ van de arcade games. ​Zoals eerder gezegd hadden maar weinig mensen toegang tot een​ computer, dus games spelen was maar voor een zeer select gezelschap mogelijk. Hoe zou men meerdere mensen toegang kunnen verschaffen tot een computer om te kunnen gamen? Met dit idee zijn de arcade hallen ontstaan. Een arcade game is een gigantische kast met daarin een computer die geheel gemaakt is om één game te kunnen spelen. Een van de meest bekende is Pong, de simpele maar doeltreffende tennis game. In 1972 kwam deze op de markt en werd een wereldwijde hit. Arcade kasten werden naast de pinball machines gezet en zo werd gaming toegankelijk voor een breder publiek.

Deze categorie bevat geen pagina’s of media.