Gert-Jan Dröge: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie = GertJanDroge.jpg
| illustratie = 9980142-kb1-29 pos.png
| naam      = Gerardus Johannus Henri Dröge
| naam      = Gerardus Johannus Henri Dröge
| geboorte_datum  = 23 april 1943
| geboorte_datum  = 23 april 1943
Regel 18: Regel 18:
desc none
desc none
</imagemap>
</imagemap>
| onderschrift = Gert-Jan Dröge
| onderschrift = Gert-Jan Dröge in 1999
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Gert-Jan Dröge]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Gert-Jan Dröge]]
| catalogus = [[Gert-Jan Dröge in de media]]
| catalogus = [[Gert-Jan Dröge in de media]]

Versie van 1 nov 2010 10:52

Gert-Jan Dröge in 1999

NaamGerardus Johannus Henri Dröge
GeborenEnschede, 23 april 1943
GestorvenAmsterdam, 5 juni 2007
Functies journalist, schrijver, programmamaker, acteur
Bekend vanGlamourland, De Gouden Televizierring, Nederlandse Academy Awards, Wij Nederlanders
Periode actief1988-2007
Werkt samen metJan Lenferink, Herman Pleij
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Gert-Jan Dröge in de media
Oeuvre Gert-Jan Dröge

Als kind wil hij graag circusdirecteur worden en speelt elke dag op zolder met zijn miniatuurcircus. Na de lagere school gaat hij naar het naar het Grundel Lyceum in Hengelo en in 1958 naar de kostschool van de Karmelieten in Oldenzaal. Na zijn diensttijd volgt hij de Toneelschool in Arnhem niet om acteur te worden, maar om in de toneelwereld te vertoeven.

Hij wordt in 1966 regie-assistent en avondregisseur bij de musical ‘Anatevka’, vervolgens regieassistent bij de grootse opera ‘Reconstructie’ in het Holland Festival en later bij Toneelgroep Globe. Wanneer voor het culturele centrum Paradiso in Amsterdam een programmamaker wordt gezocht, schrijft Gert-Jan – zoals hij zelf zegt - een ‘hondsbrutale brief’ en wordt aangenomen. Dröge produceert shows en haalt popgroepen naar ons land. In Milaan is hij twee jaar manager van een aantal Nederlandse kunstschilders en in Londen assisteert hij Jan Cremer bij de verkoop van filmscripts.

Weer terug in Nederland runt hij in Amsterdam discotheek ‘De Schakel’ en in 1976 begint hij het nachtcafé ‘Chez Nelly’. Na een reis om de wereld begint hij in 1982 in Amsterdam de discotheek ‘36 op de schaal van Richter’. Hier worden op de zondagmiddagen de talkshow RUR (Rechtstreeks van Uit Richter) van presentator Jan Lenferink geboren. Voor Lenferink produceert hij vijf jaar lang het televisieprogramma RUR. Hij gaat in 1986 voor het weekblad Haagse Post de societyrubriek ‘Milieu’ maken. Zijn eerste society-reportages maakt Gert-Jan voor het VPRO-televisieprogramma Gasthof zur Post Modernen waarin hij onder andere verslag doet van de opening van een nieuwe nachtclub in Amsterdam. In 1990 begint hij met zijn meest bekende programma, Glamourland. Tot 2000 blijft hij bij de AVRO en stapt dan over naar Net5 met programma’s als: Gert-Jan Dröge op zoek naar een vrouw en G.J. Dröge doet boodschappen. Ook presenteert hij De Nationale Soap Acteerwedstrijd voor de AVRO in 1999. In verschillende speelfilms speelde Dröge een kleine rol.

Gert-Jan Dröge wass een perfectionist, zowel privé als in zijn werk. De redacties van zijn programma’s hebben het daar soms moeilijk mee en, zoals Gert-Jan Dröge zelf zegt: “…dan wil er weleens een regie-assistente sneuvelen…”. Hij vindt het leuk om feestjes te bezoeken, van Hell’s Angels tot High Society en gaat dan weer eenzaam naar huis. De slotzin van elke Glamour-uitzending “Gaat met weer een beetje, meneer Dröge?” is dan ook uit het leven gegrepen.

Hij prolongeerde de bekendheidsstatus van meubelontwerper Jan de Bouvrie door in zijn eerste programma’s de man steeds te laten opdraven met het commentaar: “…daar zijn we weer!”. Hij noemt zichzelf verlegen, een tobber en een klager. Gert-Jan is en blijft graag alleen. Wanneer hij geen televisie kijkt, wordt er met zichzelf patience gespeeld.

Zijn helden zijn Ludwig II van Beieren, Lodewijk XIV en Catharina de Grote, omdat zij al hun geld besteedden aan krankzinnige paleizen. Dat zou hij zelf ook doen, als het geld er was. Zijn grote liefde was poes Elvis die twintig jaar is geworden. Het devies van Gert-Jan: “Een mens kan niet alles hebben in het leven”.