Radio Oranje: Zondag 21 februari 1943: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Middaguitzending niet bewaard.
Middaguitzending niet bewaard.
(In bezet Nederland worden in de Katholieke en Protestantse kerken van de kansel protesten tegen het massal oppakken van jonge mannen voorgelezen.)
 
(In bezet Nederland worden in de Katholieke en Protestantse kerken van de kansel protesten tegen het massaal oppakken van jonge mannen voorgelezen.)





Versie van 4 mrt 2011 10:56

Middaguitzending niet bewaard.

(In bezet Nederland worden in de Katholieke en Protestantse kerken van de kansel protesten tegen het massaal oppakken van jonge mannen voorgelezen.)


Avonduitzending niet bewaard; bevat item: H.J. van den Broek: Goebbels met de olijftak.

(Donderdag 18 februari 1943 hield Joseph Goebbels, Reichsminister für Volksaufklärung und Propaganda, voor 15.000 zorgvuldig geselecteerde genodigden een radiorede in het Berlijnse Sportpalast. Een propagandarede om de Duitsers uit te leggen hoe de oorlog voort te zetten na de nederlaag bij Stalingrad, die hen diep geschokt had. Een rede die tevens gericht was tegen de militaire tegenstanders Groot-Brittanië en Sovjet-Rusland. Hiervoor had hij teruggegrepen op een boek van de oud-generaal uit de Eerste Wereldoorlog Ludendorff getiteld Der totale Krieg over de prioriteit van oorlog over de politiek, waarin als vier voorwaarden genoemd werden: Totale mobilisering van mannen, Totale contrôle over pers en propaganda, Totale krijgsmethoden met het voorbijgaan van het oorlogsrecht en Totale vernietiging van tegenstanders: Jodendom, Marxisten en Katholieke kerk. In het Sportpalast hing tijdens de rede een drie meter hoog banier met de leus: TOTALER KRIEG - KÚRZTER KRIEG' . Goebbels stelde dat alleen het Duitse leger en het Duitse volk met haar verbondenen in staat waren Europa te redden van het Bolsjewistisch gevaar uit het Oosten door middel van een totale oorlog waarin het verschil tussen het front en het vaderland opgeheven zou worden en waarin de Duitse economie ten dienste van de vernietiging der tegenstanders zou staan. Hij stelde ook dat de Engelsen beweerde dat het oorlogsmoede Duitse volk aan haar regering capitulatie in plaats van totale oorlog vroeg: Ich frage euch: Wollt ihr den totalen Krieg? Wollt ihr ihn, wenn nótig, totaler und radikaler, als wir ihn uns heute überhaupt erst vorstellen können? Na bijna twee uur sloot hij af met: Der Führer hat befohlen, wir werden ihm folgen. Und darum lautet von jetzt ab die Parole: Nun, Volk, steh auf, und Sturm, brich los! )