Samson & Gert-televisievormgeving: verschil tussen versies
Regel 5: | Regel 5: | ||
In deze periode wordt gebruik gemaakt van een 'speelgoed-leader'. De leader bestaat uit computer-animaties waarin is te zien hoe een kind zijn speelgoed bijeen roept om vervolgens samen voor de televisie plaats te nemen en naar de uitzending te kijken. | In deze periode wordt gebruik gemaakt van een 'speelgoed-leader'. De leader bestaat uit computer-animaties waarin is te zien hoe een kind zijn speelgoed bijeen roept om vervolgens samen voor de televisie plaats te nemen en naar de uitzending te kijken. | ||
Een aflevering wordt besloten met de vermelding van het adres. Al blaffend vraagt Samson hiervoor aandacht. Een enkele is | Een aflevering wordt besloten met de vermelding van het adres. Al blaffend vraagt Samson hiervoor aandacht. Een enkele is het niet Samson die het adres-scherm introduceert. In een aflevering waarin de clown [[Bas van Toor|Bassie]] te gast is verzorgt hij dit. In plaats van te blaffen miauwt Bassie. | ||
Qua decor wordt er in de periode 1990-1991 voornamelijk gebruik gemaakt van een woonkamer-decor. In de eerste aflevering is alles nog vrij kaal. Vanaf de tweede aflevering wordt er steeds meer aan het decor toegevoegd. Zo wordt he bureau versierd met de opgestuurde tekeningen. Daarnaast is er een kelderluik. Deze wordt echter in deze periode slechts een enkele keer gebruikt. | Qua decor wordt er in de periode 1990-1991 voornamelijk gebruik gemaakt van een woonkamer-decor. In de eerste aflevering is alles nog vrij kaal. Vanaf de tweede aflevering wordt er steeds meer aan het decor toegevoegd. Zo wordt he bureau versierd met de opgestuurde tekeningen. Daarnaast is er een kelderluik. Deze wordt echter in deze periode slechts een enkele keer gebruikt. |
Versie van 25 feb 2013 11:50
1990-1991
In deze periode wordt gebruik gemaakt van een 'speelgoed-leader'. De leader bestaat uit computer-animaties waarin is te zien hoe een kind zijn speelgoed bijeen roept om vervolgens samen voor de televisie plaats te nemen en naar de uitzending te kijken.
Een aflevering wordt besloten met de vermelding van het adres. Al blaffend vraagt Samson hiervoor aandacht. Een enkele is het niet Samson die het adres-scherm introduceert. In een aflevering waarin de clown Bassie te gast is verzorgt hij dit. In plaats van te blaffen miauwt Bassie.
Qua decor wordt er in de periode 1990-1991 voornamelijk gebruik gemaakt van een woonkamer-decor. In de eerste aflevering is alles nog vrij kaal. Vanaf de tweede aflevering wordt er steeds meer aan het decor toegevoegd. Zo wordt he bureau versierd met de opgestuurde tekeningen. Daarnaast is er een kelderluik. Deze wordt echter in deze periode slechts een enkele keer gebruikt.
Het programma maakt verder in deze periode gebruik van een wacht-scherm. Hierop staat een overzicht van de tekenfilms die in de uitzending op het programma staan.
1992-1993
In deze periode wordt de geel/oranje leader geïntroduceerd, de achtergrond bestaat uit het logo van de serie die verspreid is over de achtergrond de kleuren zijn een overgang van geel/oranje. Datzelfde achtergrond wordt gebruikt voor de aftiteling en het tonen van prijswinnaars.
In de leader vliegen er allerlei beelden met fragmenten uit de serie door het scherm waarbij het eindigt met logo in het midden. De aftiteling heeft de zelfde opmaak als de leader maar de beelden vliegen nu sneller voorbij en er zijn enkel fragmenten met Samson te zien.
In midden 1992 wordt er verbouwd in het huis van Samson & Gert, Octaaf de Bolle maakt een aparte kamer met daar in een keuken voor hun.
De woonkamer heeft bijna dezelfde instelling als bij het vorig decor alleen de paal bij de deur is weg, de keuken is verplaatst naar de aparte ruimte er naast die toegankelijk is via een schuifdeur en verder zijn er kleine aanpassingen aan het huis qua kleur en meubilair, zo staat er nu ook een tafel met stoelen. Ook nieuw is het decor van de kelder die toegankelijk is via een trap.
1993-1994
De leader is bijna hetzelfde als de vorige alleen dan met andere beeldfragmenten en met een aangepaste logo. Dit is de laatste vormgeving met de geel/oranje kleuren en achtergrond. In 1993 is de naam van de serie officieel veranderd in Samson & Gert, de nieuwe video's,dvd's zullen voortaan de nieuwe titel dragen maar de leaders maken er pas in 1994 gebruik van.
Na drie jaar lang enkel de avonturen te laten afspelen in de woonkamer van Samson en Gert, krijgt de kijker vanaf dit seizoen nieuwe locaties te zien. Nieuwe decors zijn het gemeentehuis alwaar de Burgemeester werkzaam is en de kapperssalon van Alberto. Ook de winkel van Octaaf en Jeaninne de Bolle krijgt de kijker onder ogen. De winkel wordt geïntroduceerd in de aflevering De winkel van Octaaf met de uitzenddatum van 02-02-1994.
1994-1995
De nieuwe kleur van de leaders wordt blauw. De achtergrond bestaat uit een licht/donker blauwe kleur met een motief van hondenpootjes, daarnaast krijgt de serie een nieuwe logo en worden alle personages voorgesteld door middel van fragmenten uit eerdere afleveringen. Dit is de eerste leader waarbij de namen van de acteurs en de personages tegelijkertijd te zien zijn.
Ook wordt het nichtje van de Burgemeester geïntroduceerd, Sofie geheten.
Als aftiteling zijn er twee of drie stills uit de voorgaande aflevering te zien waar de aftitelingtekst er over heen rolt.
1996-1998
In deze periode krijgt de serie krijgt een nieuwe leader, ondanks het feit dat er geen nieuw personage bijgekomen is. De achtergrond is qua opzet hetzelfde als bij de vorige leader, maar is sterk aangepast, het logo heeft enige verandering ondergaan. In een hondenpoot worden alle personages voorgesteld op de zelfde wijze als dit bij de vorige leader gebeurt.
In 1996 is er kort een gele aftiteling te zien waarbij de aftitelingtekst over een gele achtergrond met hondenpootjesmotief rolt.
1998-2005
In 1998 wordt de huidige leader geïntroduceerd. De aftiteling is een aangepaste versie van de vorige aftiteling.
Vanaf 1997 verhuist het programma van TV 1 naar Ketnet en tot die tijd zijn er nauwelijks herhalingen uitgezonden. In 1998 en 1999 zijn twee selecties gemaakt met een groot aantal afleveringen uit 1994-1998 die tot nu toe nog steeds worden uitgezonden op Ketnet, zij het in aangepaste vorm. Ze worden namelijk geremasterd zodat alle Vlaamse actualiteiten en tekenfilms er uit kunnen worden gehaald. Daarnaast wordt alleen de huidige leader gebruikt. Tot slot hebben sindsdien alle afleveringentitels een goud kleurtje.
Nieuw is het personage Eugenè van Leemhuyzen, de gemeente secretaris van de Burgemeester. Hij verschijnt in 1998 voor het eerst in beeld, maar is daarvoor al bekend als onzichtbaar personage. In 2000 introduceert Studio 100 het personage Frieda Kroket samen met het decor van het dorpsplein. In 2003 verdwijnt dit personage op aandringen van Ketnet weer uit serie.
Jeanine de Bolle verdwijnt in 1999 uit de serie, maar is af en toe wel aanwezig als onzichtbaar personage. Haar zoon Octaaf de Bolle stapt in 2002 uit de serie.