Joop Acda: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 27: Regel 27:
'''Eerste werkervaringen'''
'''Eerste werkervaringen'''


Acda studeert M.O. piano en M.O. economie. Hij treedt op 1 mei 1940 in dienst als redacteur bij de [[Radiobode]] ([[AVRO]]). Een jaar daarvoor heeft hij een opstel-prijsvraag gewonnen en het artikel is geplaatst. Tot aan het moment (najaar 1941) dat de Duitse bezetter de gecensureerde programmabladen nog gedoogt, werkt Acda voor de ''Radiobode''. Acda stapt niet over naar het programmablad van de genazifiseerde omroep. In Den Haag krijgt hij een functie in Den Haag bij Verbaas, algemeen gemachtigde voor de wederopbouw. Hij werkt voor verzetsgroepen uit Voorburg en het Gooi. Na de oorlog is Acda voorstander van een Nationale Omroep.
Acda studeert M.O. piano en M.O. economie. Hij treedt op 1 mei 1940 in dienst als redacteur bij de ''[[Radiobode]]'' ([[AVRO]]). Een jaar daarvoor heeft hij een opstel-prijsvraag gewonnen en het artikel is geplaatst. Tot aan het moment (najaar 1941) dat de Duitse bezetter de gecensureerde programmabladen nog gedoogt, werkt Acda voor de ''Radiobode''. Acda stapt niet over naar het programmablad van de genazifiseerde omroep. In Den Haag krijgt hij een functie in Den Haag bij Verbaas, algemeen gemachtigde voor de wederopbouw. Hij werkt voor verzetsgroepen uit Voorburg en het Gooi. Na de oorlog is Acda voorstander van een Nationale Omroep.





Huidige versie van 25 jul 2013 om 08:14

Joop Acda

NaamJohannes Wilhelmus Acda
GeborenAmsterdam, 21 februari 1919
GestorvenBussum, 2 december 2000
Functies redacteur, regisseur, omroepbestuurder
Bekend vanRadio Herrijzend Nederland, Wereldomroep
Periode actief1940-1984
Werkt samen metHenk van den Broek, Max Dendermonde, Frits Thors, George Sluizer
Media
Audio fragmentenAudio.png

Joop Acda in de media

Joop Acda is één van de medewerkers die zorgt voor de ontwikkeling van de Wereldomroep.


Eerste werkervaringen

Acda studeert M.O. piano en M.O. economie. Hij treedt op 1 mei 1940 in dienst als redacteur bij de Radiobode (AVRO). Een jaar daarvoor heeft hij een opstel-prijsvraag gewonnen en het artikel is geplaatst. Tot aan het moment (najaar 1941) dat de Duitse bezetter de gecensureerde programmabladen nog gedoogt, werkt Acda voor de Radiobode. Acda stapt niet over naar het programmablad van de genazifiseerde omroep. In Den Haag krijgt hij een functie in Den Haag bij Verbaas, algemeen gemachtigde voor de wederopbouw. Hij werkt voor verzetsgroepen uit Voorburg en het Gooi. Na de oorlog is Acda voorstander van een Nationale Omroep.


Opbouw van de Wereldomroep

In 1945 begint Joop Acda bij Radio Herrijzend Nederland, de voorloper van de Wereldomroep. Aanvankelijk is hij redactiesecretaris; na vier maanden samen met Max Dendermonde chef van de afdeling Kunst en Letteren van Herrjzend Nederland. Hij werkt vervolgens een periode voor Radio Nederland in Overgangstijd.

Samen met negen collega’s begint Acda - onder leiding van Henk van den Broek - met het op beperkte schaal verzorgen van werelduitzendingen. Acda begint als regisseur. De organisatie van de Wereldomroep groeit en Acda wordt chef van de afdeling regie en presentatie. In de loop der jaren bekleedt hij diverse functies, zoals programmamaker, hoofd van de afdeling Centrale productiedienst en hoofd Programmadienst. Van 1969 tot 1975 is hij onderdirecteur programmazaken.

Acda maakt van nabij mee dat de Wereldomroep zich financieel losmaakt van de binnenlandse omroep. Vanaf 1974 houdt de omroepbijdrage op en wordt men geheel door de Staat gefinancierd. In 1975 volgt Acda’s benoeming tot voorzitter van de directie. Acda maakt zich onder andere sterk voor het Radio Nederland Trainings Centrum (RNTC) dat opleidingen verzorgt voor journalisten uit ontwikkelingslanden.


Pensionering

In 1984 neemt hij vanwege de pensioengerechtigde leeftijd afscheid. Met Acda's pensionering wordt de laatste band verbroken tussen de oorspronkelijke oprichters van de Wereldomroep en de vele werknemers daarna.

Prijzen en onderscheidingen

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Commandeur de L’Ordre National de la République de Madagascar

Chevalier de l’Ordre National du Mérite de la République Francaise