Alwien Tulner: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 25: Regel 25:
In 1999 keert Alwien terug naar Nederland waar ze aan de Hilversum Media Academie tot allround actrice wordt opgeleid door [[Pieter Verhoeff]] en [[Willem van de Sande Bakhuyzen]]. Dat ze indruk heeft gemaakt blijkt wel uit het compliment dat Van de Sande Bakhuyzen haar heeft gegeven over haar inspirerende persoonlijkheid.
In 1999 keert Alwien terug naar Nederland waar ze aan de Hilversum Media Academie tot allround actrice wordt opgeleid door [[Pieter Verhoeff]] en [[Willem van de Sande Bakhuyzen]]. Dat ze indruk heeft gemaakt blijkt wel uit het compliment dat Van de Sande Bakhuyzen haar heeft gegeven over haar inspirerende persoonlijkheid.


In datzelfde jaar weet Alwien een rol te bemachtigen in de thriller ''[[De trein van zes uur tien]]'', die ook op het [[Nederlands Film Festival]] wordt vertoond. Kort daarop is ze te zien in verschillende televisiecommercials, waaronder de welbekende reclame waarin ze een pak melk bij de kassa opdrinkt. Haar doorbraak bij het grote publiek komt met de succesvolle light dramaserie ''[[Rozengeur & wodka lime]]'', waarin ze twee seizoenen de rol van de ambitieuze journaliste Finette van Aspen vertolkt.
In datzelfde jaar weet Alwien een rol te bemachtigen in de thriller ''[[De trein van zes uur tien]]'', die ook op het [[Nederlands Film Festival]] wordt vertoond. Kort daarop is ze te zien in verschillende televisiecommercials, waaronder de welbekende reclame waarin ze een pak melk bij de kassa opdrinkt. Daarna volgen diverse gastrollen in series als ''[[Baantjer]]'' en ''[[Luifel & Luifel]]''. Haar doorbraak bij het grote publiek komt met de succesvolle light dramaserie ''[[Rozengeur & wodka lime]]'', waarin ze twee seizoenen de rol van de ambitieuze journaliste Finette van Aspen vertolkt.  


Om te voorkomen dat ze bestempeld wordt als ‘die ene uit ''Rozengeur & wodka lime'', kiest Alwien bewust voor rollen waarin ze zich van verschillende kanten kan laten zien. Ze houdt nu eenmaal van afwisseling en is duidelijk wars van hokjesdenken, juist omdat echte mensen ook zo veelzijdig van karakter zijn. Alwien grijpt dus meteen haar kans wanneer ze een hoofdrol krijgt aangeboden in het ziekenhuisdrama ''[[Hartslag]]''. De series lopen tegelijkertijd wat teveel druk met zich meebrengt, waarop Alwien besluit met ''Rozengeur & wodka lime'' te stoppen.
Om te voorkomen dat ze bestempeld wordt als ‘een van de ''Rozengeur & wodka lime''-dames’, kiest Alwien bewust voor rollen waarin ze zich van verschillende kanten kan laten zien. Ze houdt nu eenmaal van afwisseling en is duidelijk wars van hokjesdenken, juist omdat echte mensen ook zo veelzijdig van karakter zijn.  
 
Alwien grijpt dus meteen haar kans wanneer ze een hoofdrol krijgt aangeboden in het ziekenhuisdrama ''[[Hartslag]]''. Om zich voor te bereiden op die rol, loopt ze enkele dagen mee in een echt ziekenhuis. De vonk slaat over, zowel in de serie als in werkelijkheid, als ze tegenspeler [[Chris Zegers]] op de set ontmoet. De series lopen tegelijkertijd wat teveel druk met zich meebrengt, waarop Alwien besluit met ''Rozengeur & wodka lime'' te stoppen.
 
In 2004 is Alwien op het witte doek te bewonderen in de misdaadfilm ''[[De dominee]]'' en vervult ze een kleine rol in ''[[Ellis in glamourland]]''. Een jaar later is ze te zien in de soapseries ''[[Het glazen huis]]'' en ''[[Onderweg naar morgen]]''.
 
Na de geboorte van haar dochter Julie in 2006 is het een tijdje stil geweest rondom Alwien. Met een hoofdrol in de politieserie ''[[Deadline]]'' zet ze zichzelf in 2008 opnieuw in de schijnwerpers. Haar personage Heleen Woudstra is een typische karakterrol waarin Alwien zichzelf nauwelijks herkent. Van alle karakters die zij heeft gespeeld, staat dat van Heleen het verst van haar af. Zelf is Alwien bijzonder spontaan, terwijl ze in haar rol als operationeel leider van een anti-terreurteam ingetogen moet blijven.


Vanaf oktober 2009 laat Alwien haar interesse voor auto's en motoren blijken in het programma ''[[RTL Autowereld]]'', waar ze als presentatrice haar debuut maakt.
Vanaf oktober 2009 laat Alwien haar interesse voor auto's en motoren blijken in het programma ''[[RTL Autowereld]]'', waar ze als presentatrice haar debuut maakt.

Versie van 22 feb 2010 15:10


NaamAlwien Tulner
GeborenPretoria (Zuid-Afrika), 19 mei 1970
Functiesactrice
Bekend vanRozengeur & wodka lime, Hartslag, Deadline
Periode actief1991-heden
Werkt samen metIsa Hoes, Robert Kievit, Vincent Schuurman
Externe infoOfficiële site

Alwien Tulner in de media
Oeuvre Alwien Tulner

Ze kruipt graag in andermans huid om mensen te ontroeren en is daar zeer gedreven in. Al van kleins af aan verlangt Alwien Tulner ernaar om in de schijnwerpers te staan. Daarom volgt ze na de HAVO de eenjarige Theater Vormingsklas waar haar liefde voor acteren begint te groeien. Alwien houdt van de spanning en de aandacht als ze zichzelf voor de camera of op het toneel blootgeeft. Acteren voelt als een uitdaging om steeds nieuwe grenzen te verkennen en dat doet ze dan ook het allerliefst.

Tot haar vierde woont Alwien in Zuid-Afrika waarna het gezin terug verhuist naar Nederland. Ze heeft altijd al de ambitie gehad om beroemd te worden, een gevoel dat enkel wordt versterkt door haar ervaringen in de Theater Vormingsklas. Als ze negentien is probeert ze haar droom te verwezenlijken door zich aan te melden bij de Amsterdamse Toneelschool. Daar krijgt ze les van onder meer Helmert Woudenberg.

Wanneer ze drieëntwintig is, verhuist Alwien naar Frankrijk. In de stad van de liefde komt haar passie voor het vak werkelijk tot bloei. Ze woont een aantal jaren in Parijs waar ze diverse theateropleidingen volgt. Bij Studio Pygmalion leert ze spelen voor de camera en aan de prestigieuze Ecole Florent leert ze haar acteertalent verder te ontwikkelen.

In 1999 keert Alwien terug naar Nederland waar ze aan de Hilversum Media Academie tot allround actrice wordt opgeleid door Pieter Verhoeff en Willem van de Sande Bakhuyzen. Dat ze indruk heeft gemaakt blijkt wel uit het compliment dat Van de Sande Bakhuyzen haar heeft gegeven over haar inspirerende persoonlijkheid.

In datzelfde jaar weet Alwien een rol te bemachtigen in de thriller De trein van zes uur tien, die ook op het Nederlands Film Festival wordt vertoond. Kort daarop is ze te zien in verschillende televisiecommercials, waaronder de welbekende reclame waarin ze een pak melk bij de kassa opdrinkt. Daarna volgen diverse gastrollen in series als Baantjer en Luifel & Luifel. Haar doorbraak bij het grote publiek komt met de succesvolle light dramaserie Rozengeur & wodka lime, waarin ze twee seizoenen de rol van de ambitieuze journaliste Finette van Aspen vertolkt.

Om te voorkomen dat ze bestempeld wordt als ‘een van de Rozengeur & wodka lime-dames’, kiest Alwien bewust voor rollen waarin ze zich van verschillende kanten kan laten zien. Ze houdt nu eenmaal van afwisseling en is duidelijk wars van hokjesdenken, juist omdat echte mensen ook zo veelzijdig van karakter zijn.

Alwien grijpt dus meteen haar kans wanneer ze een hoofdrol krijgt aangeboden in het ziekenhuisdrama Hartslag. Om zich voor te bereiden op die rol, loopt ze enkele dagen mee in een echt ziekenhuis. De vonk slaat over, zowel in de serie als in werkelijkheid, als ze tegenspeler Chris Zegers op de set ontmoet. De series lopen tegelijkertijd wat teveel druk met zich meebrengt, waarop Alwien besluit met Rozengeur & wodka lime te stoppen.

In 2004 is Alwien op het witte doek te bewonderen in de misdaadfilm De dominee en vervult ze een kleine rol in Ellis in glamourland. Een jaar later is ze te zien in de soapseries Het glazen huis en Onderweg naar morgen.

Na de geboorte van haar dochter Julie in 2006 is het een tijdje stil geweest rondom Alwien. Met een hoofdrol in de politieserie Deadline zet ze zichzelf in 2008 opnieuw in de schijnwerpers. Haar personage Heleen Woudstra is een typische karakterrol waarin Alwien zichzelf nauwelijks herkent. Van alle karakters die zij heeft gespeeld, staat dat van Heleen het verst van haar af. Zelf is Alwien bijzonder spontaan, terwijl ze in haar rol als operationeel leider van een anti-terreurteam ingetogen moet blijven.

Vanaf oktober 2009 laat Alwien haar interesse voor auto's en motoren blijken in het programma RTL Autowereld, waar ze als presentatrice haar debuut maakt.