Geïntegreerde schakeling

Uit B&G Wiki
Versie door Pvvledder (overleg | bijdragen) op 14 mei 2018 om 07:29
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Geïntegreerde schakeling

veel aparte onderdelen

In de oudere elektronische schakelingen vindt men printplaten die zijn volgebouwd met onderdelen zoals weerstanden, condensatoren en lampen. Men vindt in de loop van jaren steeds meer mogelijkheden kleiner te construeren. Deze verandering is vooral mogelijk gemaakt door de ontdekking en de toepassing van halfgeleidermaterialen. Lampen worden vervangen door de transistor.

nieuwe technieken

De volgende stap is de miniaturisering, alles wordt nog kleiner. In 1958 komt de eerste geïntegreerde schakeling uit. Een schijfje (chip) van halfgeleidermateriaal wordt zodanig bewerkt dat er een groot aantal elektronische componenten zoals transistor, condensator en andere zijn aangebracht. Allerlei componenten zijn samen een geïntegreerd circuit geworden, in het Engels Integrated Circuit (IC). Door de steeds voortschrijdende miniaturisering wordt het mogelijk de benodigde ruimte honderden keren te verkleinen en het energiegebruik ook sterk te laten afnemen. Er komen vele soorten IC op de markt, elk met een eigen functie. Ze zijn er in diverse uitvoeringen, opgeborgen in een metalen busje met drie pootjes, een soort broodje met acht pootjes aan weerszijden (Dual In Line), vierkante blokjes met veel aansluitpootjes en meer. Door deze miniaturisering is ook de rekenkracht van de apparaten enorm toegenomen. Neem de eerste generatie draagbare telefoon. Een zware kast die plaats biedt aan de zender/ontvanger met accu en een telefoonhoorn.

super

De huidige generatie mobieltjes heeft meer rekenkracht dan de computer die in 1969 in de Apollo 11 werd gebruikt om Neil Armstrong naar de maan en terug te navigeren. Tegenwoordig zijn deze IC’s in bijna alle elektronische apparaten te vinden en niet meer weg te denken uit onze samenleving.