Hans de Cocq
Naam | Hans de Cocq |
Geboren | , 5 augustus 1937 |
Functies | grafisch ontwerper |
Bekend van | animaties in Open en Bloot en tekeningen in Huisje, Boompje, Beestje |
Periode actief | 1965-heden |
Werkt samen met | Johan Volkerijk, Jaap Drupsteen, Hans Moolenaar, Rob van den Berg |
Hans de Cocq volgde de MULO in Utrecht van 1950-1955. De eerste televisieuitzendingen maakte een grote indruk op hem. Hij zag de eerste televisieuitzending in een etalage van een winkel en hij zag de eerste televisieuitzending van de VARA in hotel Noord-Brabant in Utrecht. Zijn vader koopt niet lang daarna een televisie voor het gezin. Na de MULO volgde Hans de Cocq een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs Amsterdam. Na zijn diploma werkte hij van 1960 tot 1964 voornamelijk als illustrator voor diverse opdrachtgevers, waaronder: de Partij van de Arbeid, de Rotterdamse Jeugdraad en de Arbeiders Jeugd Centrale.
In 1964 komt hij in dienst bij de grafische afdeling van de NTS en hij blijft op deze afdeling (vanaf 1969 NOS Grafisch Ontwerp en vanaf 1988 NOB Design) werken tot 1992. Hij verzorgd als ontwerper titelkaarten, titelrollen, illustratie en animaties voor vele programma's, zoals Ja Zuster, Nee Zuster, Open en Bloot, Haagsche Kringen, Randfiguren, Liedjes aan de kerk, Moef Ga Ga, Kinderen voor Kinderen, 't Spant erom, Zoen van de juffrouw, Woord voor woord, Sesamstraat, Klokhuis, diverse VARA documentaires waaronder Voorwaarts en niet vergeten, Bijbelvertellingen en diverse TELEAC cursusprogramma's.
Aan het programma Randfiguren (VPRO, 1965) van schrijver Ernst van Altena heeft De Cocq zeer goede herinneringen. Hij maakte voor dit programma illustraties bij de schrijvers, dichters en andere literaire 'randfiguren' die in het programma aan bod komen en kreeg daarbij alle vrijheid van de programmamaker.
Vanaf eind jaren zestig begint de grafische afdeling van de NOS zowel kwantitatief en kwanitatief te groeien. Het werk van de ontwerpers begint op te vallen en wordt diverse keren tentoongesteld. Over Hans de Cocq verschijnt een boekje van papiergroothandel Corvey met een interview en diverse titelkaarten van hemzelf en zijn NOS collega's.
Als de grafische afdeling in 1988 privatiseerd tot NOB Design, veranderd er veel; er werd meer gerekend dan getekend. Veel van zijn collega's vertrekken om voor zichzelf te beginnen of worden in de VUT gestuurd. De Cocq trekt zich terug op de laatste programma's die nog gebruik maken van illustraties en animaties; Sesamstraat, Klokhuis en TELEAC cursussen. In 1992 neemt hij afscheid van zijn werk en tekent hij ook niet meer. Hij schonk een groot deel van zijn grafisch werk aan het Nederland Instituut voor Beeld en Geluid.
Tentoonstellingen
In 1965 zijn ontwerpen van Hans de Cocq te zien op een internationale tentoonstelling van Telegrafiek bij drukkerij Siegfried te Amsterdam.
In 1969 werkt hij mee aan het ontwerp van de tentoonstelling 'Studio Idee' die op initiatief van ed NOS gehouden werd in Loenen.
Na aanleiding van de Frans Duwaerprijs in 1970 voor de NOS grafisch ontwerp afdeling, wordt er in het Martinairgebouw op Schiphol een tentoonstelling gehouden getiteld 'TeeVee Grafiek' waarin ook werk van Hans de Cocq te zien is.
Grafisch werk van Hans de Cocq is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.