Nieuw Amelands Peil

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 3 nov 2010 om 10:19
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode(1992-1993)
Beschikbaar in archief{{{archief_link}}}
GenreReportage Actualiteiten
Decennia1990-1999
Mediumtelevisie



Beschrijving

Nieuw Amelands Peil (RVU) is een serie met wekelijkse reportages vanaf het eiland Ameland van de makers Meral Uslu, John Appel en Hugo Dijkstal. Voor iedere aflevering wordt een landelijk, internationaal of plaatselijk nieuwsfeit gekozen en wordt onderzocht hoe de Amelanders hierop reageren.

In deze aflevering is er aandacht voor het grote aantal paarden op het eiland. Te zien is Klaas Hofker, een Amelandse boer die vol enthousiasme en passie praat over zijn grote liefde, de paarden. De boer wordt gevolgd op een rijtuig richting de paardenmarkt. Hij praat over over het mennen van zijn paarden op ouderwetse wijze en de geschiedenis van de boerenfamilies op Ameland.

Ook is een jonge Amelandse vrouw te zien die een manege runt op het eiland. Ook zij is paardenliefhebber en leert kinderen paardrijden in de manege. Ze vertelt over de bijzondere band die mensen en paarden hebben, in dit geval vooral op Ameland.

Makers

Regie John Appel, Hugo Dijkstal, Meral Uslu

Redactie Henk Baar

Commentaar Paul Lamers

Achtergrondinformatie

Nieuw Amelands Peil was een 26-delige serie van de RVU uitgezonden in 1992 en 1993. In iedere aflevering komen er oorspronkelijke eilandbewoners aan het woord en werden er sfeerbeelden geschoten van het eiland. De afleveringen zijn van korte duur en kleinschalig van opzet. Maar tonen zo wel op een pakkende manier het 'gewone' leven van de Amelanders.

Opvallend is dat de regisseuse Meral Uslu aan dit project heeft meegewerkt, omdat dit enigszins uitsteekt in haar oeuvre. De regisseuse is van Turkse komaf en heeft faam gemaakt met onder andere de documentaire De kinderen van mijn vader, waarmee ze overigens een Gouden Kalf wint voor Beste Korte Documentaire in 2005. Hierin gaat zij op zoek naar de achtergronden van haar vader. En Zwarte Tulp (VPRO, 2008), waarin tweede generatie Turkse jongeren worden gevolgd. Het feit dat zij onderdeel is geweest van het totstandkomen van de serie Nieuw Amelands Peil is in die zin niet opvallend, omdat zij in al haar documentaires op zoek gaat de verhalen achter de mens. Frappant is wel dat zij hiervoor in het begin van haar carrière juist Amelanders heeft gedocumenteerd.