Leo Pagano Mirani

Uit B&G Wiki
Versie door Bvspall (overleg | bijdragen) op 28 okt 2008 om 12:48
Bestand:LeoPaganoMirani.jpg
Leo Pagano Mirani

NaamLeonardus Joseph Pagano
GeborenAmsterdam, 13 maart 1920
GestorvenAmsterdam, 16 juli 1999
Functies nieuwslezer, journalist, sportverslaggever
Bekend vanLangs de Lijn, AVRO's Radiojournaal, Slag bij Nieuwpoort
Periode actief1945-1985

Leo Pagano Mirani in de media
Oeuvre Leo Pagano Mirani

Leo Pagano Mirani heeft in de jaren vijftig de popularisering van de voetballerij een flinke impuls gegeven. Zijn voetbalverslagen brengen kleur op de radio met uitroepen als: “Ongelooflijk, luisteraars! Wat hier gebeurt is ongelooflijk!”. Leo is de bepalende stem eind jaren veertig, vijftig en begin zestig voor de KRO en hoort thuis in het rijtje tussen Dick van Rijn, Ad van Emmenes en Jan Cottaar.

Ondergedoken tijdens de oorlog studeert Leo staatsinrichting bij Louis Beel, de katholieke staatsman. Tot 1944 werkt hij bij de n.v. Philips te Eindhoven. In de tussentijd schrijft Leo voor de Maasbode en De Sportkroniek. Zijn carrière bij de omroep begint in 1945 als nieuwslezer bij Radio Herrijzend Nederland, de voorloper van de Wereldomroep.

In 1947 kan Leo als freelancer aan de slag bij de KRO. Een jaar later treedt hij bij de omroep in vaste dienst. Hij verzorgt voor de KRO met name de verslaggeving van voetbalwedstrijden en andere sport evenementen. Speciaal voor de wedstrijdverslagen schrijft sneldichter Jan de Cler het bekende voetballied Hup Holland Hup om de radio-uitzendingen met Leo’s commentaar te verlevendigen.

Halverwege de jaren '60 stopt Leo met zijn radiowerk, omdat hij een voorstander is van investeren in sportverslaggeving via televisie. De omroepdirectie gelooft echter op dat moment niet in het nieuwe medium. Vervolgens wordt Leo directielid van de Centrale Kamer voor Handelsbevordering, de voorloper van het huidige Nederlands Centrum voor Handelsbevordering. Gedurende tien jaar zet hij zich in voor de internationale handelsbevordering en organiseert in die hoedanigheid vele handelsmissies voor het Nederlandse bedrijfsleven naar nieuwe markten in het buitenland. Leo blijft in die tijd free lance voetbalverslaggever voor het NOS radioprogramma Langs de Lijn, dat onder leiding van Roel Rengers wordt opgericht.