Pieter Kuijpers

Uit B&G Wiki
Bestand:Fotogewenst.jpg
Pieter Kuijpers

NaamPieter Kuijpers
GeborenVenlo, 30 juli 1968
FunctiesRegisseur, Scenarioschrijver Producent
Bekend vanVan God los, TBS, De griezelbus, Dennis P.
Periode actief1990-heden
Werkt samen metReinier Selen, Huub Stapel, Hanneke Niens
Trivianeef van filmregisseur Ben Verbong

Pieter Kuijpers in de media
Oeuvre van Pieter Kuijpers

Pieter Kuijpers groeit op in de buurt van Venlo. Oorspronkelijk wil hij dierenarts worden, maar besluit op zijn zeventiende zich aan te melden voor de Filmacademie, maar mist het toelatingsexamen. Voor de studie diergeneeskunde wordt Kuijpers uitgeloot en hij besluit biologie te gaan studeren. Na een jaar stapt hij over naar Theater-, film en televisiewetenschap.

Tijdens zijn studie vormt hij met zeven mede studenten het collectief Complot, met het doel dingen te bedenken, te schrijven en te ontwikkelen. Geleidelijk vinden de leden van het collectief een plek in de film- en televisiewereld. Kuijpers schrijft scenario's voor afleveringen van Kats & Co en Twaalf steden, dertien ongelukken.

Als regisseur maakt Kuijpers in 1995 zijn debuut met de korte film Darkling. Hij kan vervolgens aan de slag bij KRO-jeugd. Hij ontwikkelt ZigZag en regisseert Twaalf steden, dertien ongelukken, Voor hete vuren en Mooi meegenomen.

Gefascineerd door dunne scheidslijn van de keuze tussen goed en kwaad, loopt Kuijpers rond met het idee een film te maken over de Bende van Venlo. Met Reinier Selen werkt hij het plan uit voor het project. Na enkele jaren doorzetting, het schaven aan het script met Paul Jan Nelissen en het betrekken van de producenten Hanneke Niens en Anton Smit van IdtV gaat zijn debuutfilm Van God los in 2003 in premiere. De film is een groot succes en wordt bekroond met Gouden Kalveren tijdens het Nederlands Filmfestival.

De naam van Kuijpers als regisseur is met Van God los gevestigd. In zijn films heeft hij een voorkeur voor waargebeurde verhalen. Zoals hij zelf zegt ' als je zelf iets verzint, verzin je alleen maar wat je nodig hebt voor je verhaal. In de realiteit krijg je duizend dingen extra, die eigenlijk helemaal niet terzake doende zijn, maar die interessant zijn juist omdat er geen logica in zit.' In de film Offscreen is dit de hoofdpersoon die gelooft dat er bij breedbeeldtelevisie geheime informatie wordt doorgezonden en uit protest Philips topman Gerard Kleisterlee probeert te gijzelen. Ook de films Dennis P. en TBS zijn gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen.