Frans Schupp
Naam | Frans Schupp |
Geboren | , 1937 |
Functies | grafisch ontwerper |
Bekend van | vormgeving van Toppop, KRO stationcalls en animaties |
Periode actief | 1963-1991 |
Werkt samen met | Rien van Wijk |
Frans Schupp begint in oktober 1963 bij de grafische afdeling van de Nederlandse Televisie Stichting (NTS). Na een grafische opleiding aan de kunstacademie vertrekt Schupp vanuit het zuiden van het land naar Hilversum. Schupp begint in de jaren dat de televisie onvoorstelbaar hard groeit op de Emmastraat zit onder leiding van Ger van Essen en Peter Zwart. Televisievormgeving kent in die tijd nogal wat beperkingen: alles moet in zwart wit en alles werd met de hand gemaakt en gedrukt, met maar een beperkt aantal lettertypes. Veel tijd zijn de grafici ook kwijt met het NOS journaal, landkaarten, file nieuws, grafiekjes, alles wordt per tourbeurt in avonddiensten gemaakt.
Schupp's eerste opdracht is voor de dramaserie Memorandum van een dokter: een introductietitel en aftiteling, simpele kaarten en rollen met alleen typografie. Voor andere programma's, zoals Capriolen wordt het grafisch materiaal vaak geïllustreerd. Voor Capriolen en andere programma's maakt Schupp heel veel geïllustreerde titelrollen, helaas zijn die niet bewaard gebleven. Schupp gaat echter steeds minder illustreren en zich meer bezig houden met de typografische kant van het vak; het grafisch ontwerp.
Als ontwerper voor het popprogramma Toppop is zijn inbreng groot. Naast de programmaleader en vele titelkaarten die liedjes introduceren, ontwerpt hij samen met decorontwerper Jaap de Groote ook de decors. Dat bijvoorbeeld kan bestaan uit een wand met ronde uitsparingen waarachter cirkels met grafische patronen bewegen. Die ronde vormen en zwart-wit patronen komen ook weer terug in de leader en de titelkaarten, waardoor het programma een hele herkenbare en typisch pop-art uitstraling krijgt. Onder Frans Schupp krijgen de uitzendingen vaak ook een thematische invulling. Het gaat de makers er daarbij om de herkenbaarheid te vergroten. Een poging om Toppop ook als merk neer te zetten. Iets dat in die jaren nog relatief nieuw is in televisieland. Werken voor Toppop betekent ook dat veel nooit op tv te zien is. Er worden veel meer artiesten in de studio opgenomen dan er uiteindelijk op televisie te zien zijn. Alleen de artiesten die het tot de hitparade halen, komen op tv maar voor alle optredens moet grafisch werk gemaakt worden. Dit is ook de reden dat er een groot ‘verborgen archief’ is waarvan het bestaan vergeten is en dat de AVRO op dit moment aan het ontsluiten is. Het komt ook voor dat het grafisch team nog niet bekend is met het werk omdat er bijvoorbeeld nog geen bandje voor handen is maar er toch iets bedacht moet worden om het optreden van de artiest aan te kleden. Een ware uitdaging. Schupp zet dan bijvoorbeeld artwork of foto’s in. Met de opkomst van de kleurentelevisie wordt het werk preciezer. Het kost vanaf dan ook meer tijd om leaders en decors te maken. Na een paar seizoenen bijna alleen maar voor Toppop gewerkt te hebben, is het wel genoeg geweest en neemt Hans van de Jagt het over.
Na Toppop volgt een volgende grote opdracht; de KRO wil nieuwe animaties voor hun televisieavond. Schupp laat zich inspireren door het hekwerk op het St. Pietersplein en maakt een serie animaties met gekleurde ruitjes die precies op de maat van Joop Stokkermans muziek bewegen. Schupp blijft tot 1988 de KRO-televisievormgeving op televisie ontwerpen. De ruitjes komen telkens terug, maar wel bij elk pakket op een iets andere manier natuurlijk en altijd met het logo uit 1962. In 1988 mag Schupp eindelijk een nieuw logo ontwerpen voor de omroepvereniging, maar de kruisvorm moet behouden blijven. Schupp's logo blijft tot 1997 in gebruik.