Philip Bolhuis
Naam | Meindert Bolhuis |
Geboren | Buitenzorg, 21 juli 1933 |
Functies | geluidstechnicus, televisieregisseur, plaatsvervangend hoofd audiovisuele dienst |
Bekend van | Nationale rijtest, Van Nipkov tot kleuren |
Periode actief | 1956 – 1995 |
Werkt samen met | Louis van Gasteren, A.C. van Swol |
Philip Bolhuis in de media Oeuvre Philip Bolhuis |
Bolhuis brengt zijn jeugdjaren door in Nederlands-Indië. Na de Japanse inval in 1942 zwerft hij - acht jaar oud - enkele weken rond in de oerwouden van West-Java en wordt vervolgens geïnterneerd in verschillende kampen. In 1946 wordt hij samen met zijn moeder en zuster op de boot naar Nederland gezet. Hij bezoekt meerdere lagere scholen en zit twee jaar op de HBS, voordat hij zich in 1951 inschrijft voor een opleiding vliegtuiginstrumentmaker en boordwerktuigkundige op de Antonie Fokkerschool in Den Haag. In 1956 krijgt hij een baan als televisie-elektronicus bij Philips in Eindhoven. Hij vat het plan op om een onderwaterfilm te maken, waarvoor hij zijn 8mm camera van een zelfgemaakte waterdichte ommanteling voorziet. Na filmopnamen in de Oostzee en een verblijf bij een Philips vestiging in Helsinki, trekt hij naar Oostenrijk om de Hongaren op te vangen die na de Russische repressie van de opstand hun vaderland ontvlucht waren. Daartoe richtte hij samen met een groep Britten BATH (British Aid to Hungary) op. Met zijn 8mm camera maakte hij opnamen van deze historische gebeurtenissen aan de grens van het door de Russen bezette Hongarije.
In 1957 treedt Bolhuis als assistent-cameraman en geluidstechnicus in dienst bij Spectrum Film, het aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal gevestigde bedrijf van cineast Louis van Gasteren. Hij assisteert bij de speelfilm Stranding en bij Een nieuw dorp op nieuw land, een documentaire over de inrichting van het dorp Nagele. Daarnaast helpt hij mee een geluidsstudio in te richten met tweedehands apparatuur die afkomstig is van de American Forces Network. Bolhuis is verantwoordelijk voor de geluidsopnamen voor Radio Luxemburg, die dagelijks in deze studio worden gemaakt van Alexander Pola en Jan De Cler die het nieuws van de dag in liedvorm becommentariëren. Pola en De Cler hebben met dit soort liedjes naam gemaakt in het radioprogramma Negen heit de klok. De door Bolhuis gemaakte opnamen worden direct na opname via een speciale telefoonlijn naar Luxemburg doorgestuurd. Na nog enige tijd gewerkt te hebben voor Minervafilm, het bedrijf van cameraman Wouter de Vries, emigreert Bolhuis in 1959 naar Australië.
In Australië werkt Bolhuis voor verschillende filmmaatschappijen en volgt een cursus televisiestudio techniek. In 1963 keert hij via Londen, waar hij zes maanden aan de London School of Film Technique studeert, naar Nederland terug. In 1964 wordt hij televisieregisseur bij de AVRO. Voor deze omroep ontwikkelt en regisseert hij een aantal succesvolle programma’s, zoals Zoo zoo, met de gebroeders Van Hooff over Burgers Dierenpark, Spreekuur met dokter van swol, met de bekende ‘televisiedokter’ Hans van Swol, Nationale rijtest, in samenwerking met de KNAC en het Verbond van Veilig Verkeer, en een van de eerste kookprogramma’s Neusje van de zalm. De 8mm opnamen die hij in 1956 gemaakt had van de opvang van vluchtelingen uit Hongarije kan hij tien jaar na dato verwerken in het programma De opstand in hongarije. Bolhuis maakt ook een documentaire over de geschiedenis van het medium waarvoor hij werkt: Van Nipkov tot kleuren. De uitzending waarvoor hij uitgebreide research deed, bevat onder meer een interview met de Nederlandse televisiepionier Frederik Kerkhof.
In 1970 treedt hij in dienst als plaatsvervangend hoofd en mediadocent bij het Audiovisueel Centrum van de TU Delft. Hij verzorgt talloze mediaproducties en schrijft een handboek voor televisieproductie Het Universele Venster. Na zijn pensionering zet Bolhuis zich onder andere in voor de erkenning van televisiepionier Frederik Kerkhof.