Jack Spijkerman

Uit B&G Wiki
Versie door Bvspall (overleg | bijdragen) op 30 sep 2008 om 12:27
Jack Spijkerman

Als cabaretier een gedreven en maatschappijkritisch mens die overtuigd is van het eigen gelijk. In de loop der jaren is Jack als presentator milder en genuanceerder in zijn oordeel geworden. Zijn gevoel voor humor, timing en human interest zijn daarentegen steeds verder ontwikkeld. Jack voelt zich, als creatieve programmamaker, als een vis in het water, zowel bij radio als televisie. De succesformule van Kopspijkers is inmiddels ook door België (VTM met presentator Jo de Poorter) en Duitsland (RTL met Oliver Welke) overgenomen. Voor een lange tijd is Jack samen met Sonja Barend en Paul Witteman hét gezicht van de VARA.

Na de middelbare school in IJmuiden studeert Jack aan de pedagogische academie. Hij sluit de studie met succes af en is bevoegd docent handenarbeid, kunstgeschiedenis en godsdienst. In de jaren '70 is Jack dan ook werkzaam als docent. Eerst als docent van een basisschool en vanaf 1979 als docent Nederlands in het middelbaar onderwijs.

In 1981sluit hij zich aan bij de cabaretgroep Dubbel & Dwars van Arie van der Wulp en Joop van Dyk. Het is dankzij Dubbel & Dwars dat Jack uiteindelijk bij de radio terecht komt. Tijdens het Leids Cabaret Festival, waaraan Dubbel & Dwars meedoet, wordt Jack in 1982 door de VARA ontdekt. Jack krijgt een eigen radioprogramma: De Steen en Beenshow. Na een moeizaam begin groeit dit programma uit tot het meest beluisterde op Radio 3. Meer succesvolle radioprogramma's volgen.

Vanaf 1986 is Jack ook op de Nederlandse televisie te zien: Nachtshow. In de Nachtshow werkt hij samen met onder andere Adelheid Roosen en Bavo Galama. Dit duo duikt bij latere programma's van Jack ook weer op. Begin jaren '90 werkt Jack als tekstschrijver voor het programma Kinderen voor Kinderen. Samen met Thé Lau schrijft hij zo het nummer "Eentje kan er altijd bij".

Met het zaterdagse amusementsprogramma Kopspijkers breekt hij bij het grote publiek door. In elke uitzending zit als vast onderdeel een cabaretpanel, bestaande uit Paul Groot, Thomas van Luyn en Sanne Wallis de Vries of Ellen Pieters. Vooral de imitaties van Haagse politici als Pim Fortuyn, Jan Peter Balkenende, Frank de Grave, zorgen voor menig lachsalvo.

In 2005 zorgt Jack voor een kleine media sensatie rond zijn persoon. Op 27 april wordt in RTL Boulevard het gerucht bevestigd dat Jack met Kopspijkers naar Talpa wil. Diezelfde avond wordt in Nova ingegaan op de motivatie voor deze keuze: Jack redeneert dat als de politiek amusement op de Publieke Omroep zou gaan verbieden, zijn baan bij de VARA op het spel komen te staan.

De VARA kan zich echter niet vinden in deze uitleg en is niet van plan Jack te laten gaan. Ze wijzen hem op zijn contract, dat op dat moment nog twee jaar zou doorlopen. De volgende dag maakt de VARA bekend dat Kopspijkers per direct van de buis wordt gehaald. Uitendelijk wordt het conflict een paar maanden later opgelost zonder al te veel problemen; het contract wordt beëindigd en de VARA ziet af van een kort geding. De realtie tussen de VARA en Jack is echter zwaar beschadigd.

De programma's waaraan Jack zijn medewerking verleent bij Talpa worden geen succes. De lang verwachte opvolger van Kopspijkers, Koppensnellers, lukt het niet de toets der kritiek te doorstaan. Jack werkt voor Talpa ondertussen aan nieuwe formats van o.a. een late night show, maar deze komen er uiteindelijk niet, want Talpa sterft een vroege dood.

Na Talpa komt Jack terecht bij RTL, dat de meeste BN'ers van Tien/Talpa heeft overgenomen nadat deze zender stopt. Dit is echter van korte duur: op 15 juli 2008 deelt de omroep mee geen interesse meer te hebben in Jack. Zijn geplande satirisch consumentenprogramma komt er niet. Vanaf dat moment heeft Jack Spijkerman voor het eerst sinds jaren geen televisiewerk.

Prijzen en onderscheidingen

Academy Award (1999).

Academy Award (2001).

De Gouden Televizierring (2002).

De Zilveren Reissmicrofoon (2002).

De Rembrandt (2002).

De Nipkowschijf (2003).

De zilveren Televizierster (2003).

Discografie

“De stoelen van belang” (1987) als Dubbel en Dwars.

"Je kleur is verkeerd” (1987) als Dubbel en Dwars.

“Eentje kan er altijd bij” (1993) met Kinderen voor kinderen.

“Waanzinnige telefoongesprekken” (1996).

"Bombay fly” (2001) met Nuhr (Niet Uit Het Raam).

“I wanna be a one day fly” (2001) met One day fly.

“Telegram foer en tennsoldat” (2002).