Au Cigogne!
Periode | 2004 |
Beschikbaar in archief | Beeld en Geluid |
Genre | Korte Film |
Decennia | 2000-2009 |
Lengte | 40'42 |
Medium | bioscoop, televisie |
Beschrijving
Au Cigogne! is een korte film, welteverstaan een One Night Stand film (ONS), van Margien Rogaar uit 2004. Het is een van de negen ONS-films uit dat jaar. De film gaat over de laatste dag van een redelijk doorsnee Nederlands gezin op een simpele Franse camping, een tafereel dat de gemiddelde Nederlander niet onbekend zal zijn. De familie is op een punt gekomen waar het contact en de banden aan het verwateren zijn. Vader Aad, gespeeld door Geert Lageveen, probeert nog een laatste keer om met het gezin gezamenlijk iets te ondernemen, maar ziet de hoop varen als zowel zijn drie kinderen als zijn vrouw duidelijk maken andere plannen te hebben. Moeder Jeanne (Elsie de Brauw) zit ook niet helemaal lekker in haar vel. Ze twijfelt aan haar uiterlijk en aantrekkelijkheid en vindt antwoorden bij de buurman op de camping (Peter Paul Muller), die niets dan spontaan en complimenteus is. De oudste zoon Casper (Krisjan Schellingerhout) weet niet wat hij wil gaan studeren en heeft moeite om terug te moeten naar Nederland waar hij daarmee geconfronteerd zal worden. Daarnaast lijkt hij moeite te hebben met het feit dat hij vrijgezel is, wanneer hij met enige bewondering kijkt naar de verliefde stelletjes om hem heen. Lucy, de dochter gespeeld door Mei van der Meulen, heeft te kampen met de puberteit en wil graag op seksueel gebied meetellen en bij Thomas (Mees Jongema), de jongste telg, beginnen de hormonen in het spel te komen.
Ieder gezinslid beleeft deze laatste dag op zijn eigen manier, en verkrijgt ervaringen die invloed zullen hebben in zijn/haar verdere leven. Ze verlaten de camping als hecht gezin met nieuwe gedachten. Au Cigogne! is een simpele komedie, waarin belangrijke thema's en alledaagse persoonlijke problematiek subtiel in het daglicht worden gesteld, waarmee men zich waarschijnlijk snel zal identificeren.
Cast
Casper: Krisjan Schellingerhout
Jeanne: Elsie de Brauw
Aad: Geert Lageveen
Lucy: Mei van der Meulen
Thomas: Mees Jongema
Ellen: Bobbie Koek
Buurman: Peter Paul Muller
Buurvrouw: Mijs Heesen
Frans Meisje: Wine Dierickx
Edo: Bobby Boermans
Lex: Geza Weisz
Monsieur Blondel: Peter van den Begin
Lift Monteur: Iwan Waljeim
Ober: Patrick Vanhoebrouck
Makers
Regie: Margien Rogaar
Scenario: Tijs van Marle
Regie-assistent: Anna van der Heide
Opnameleider: Dirk Achten
Casting: Kemna Casting, Marina Wijn, Saida van der Reijd
Director of photography: Sal Kroonenberg
Producer: Filmprodukties De Luwte BV
Componist: Tom Pintens
Geluid: Pepijn Aben
Assistent Geluid: Kabir Janssen
Stills: Victor Arnolds
Gaffer: Kidda Boersma
Belichter: Mare Kniphorst, Maarten Rijnbeck
Production Design: Joke Geuze
Assisten Production Design: Danielle van der Kooij, Caroline Buauoy
Setdresser: Steven van Couwelaar
Kledingontwerp: Linda Bogers
Kleedster: Anna Balkema
Make-up: Francoise Mol
Kinderbegeleiding: Liesbeth Hoogaars, Hante Rogaar
Montage: Elsbeth Kasteel
Geluidsmontage: Klink, Tim van Peppen
Geluidsmixage: Klink, Marc Lizier
Titelontwerp: Janneke Rogaar, Roel Wouters
Productieleider: Elwin Looye
Assistent Productieleider: Pamela Laponder
Locatie Manager: Rutger van Geelen
Productie Assistent: Howard de Vries, Arjan Koekoek, Lo Andela, Thijs Ottenheim
Online en Kleurcorrectie: Ruud de Bruyn
Camera Equipment: Cam-a-lot
Licht Equipment: EFF Amsterdam
Figuratie: Kitseroo
Boekhouder: Thomas van Tuijl
Financial Control: Annelies Meuleman
Producer One Night Stand: George van Breemen
Redactie: Gemma Derksen (NPS)
Assistent Producent: Dorien Plante
Uitvoerend Producent: Ruud van der Heyde
Producent: Jacqueline de Goeij
Eindredactie One Night Stand: Marina Blok, Robert Kievit, Joost de Wolf
Achtergrondinformatie
One Night Stand
One Night Stand is een gezamelijk initiatief van de omroepen NPS, VARA en VPRO en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBO-fonds. De productie van het totaal van 27 films is in rekening genomen door De Luwte Filmprodukties, Motel Films, Rinkel Film Productions, Lemming Film, Pupkin Film IDTV Film en IJswater Films in samenwerking met de omroepen. One Night Stand is tot stand gebracht om nieuwe makers de mogelijkheid te bieden hun talent te ontwikkelen, dit aan de hand van een veertig minuten durende film, die echter wel voor een groot publiek aantrekkelijk moet zijn. Het is een netbrede voortzetting van projecten die de verschillende omroepen op Nederland 3 hadden ontwikkeld om nieuwe makers een kans te geven. Podia voor 'nieuwe filmmakers' leken bij de publieke omroep te verdwijnen. Naar aanleiding hiervan zijn de omroepen van Nederland 3 gestart met dit initiatief. Hier kunnen 'nieuwe makers' in betrekkelijke vrijheid hun eigen verhaal vertellen - zonder dat zij beperkt worden door vaste locaties of personages - terwijl de reeks toch genoeg herkenbaarheid heeft voor het publiek. One Night Stand kon door de makers zo ruim mogelijk worden opgevat. De eerste reeks was te zien in het najaar van 2004. In 2006 en 2008 werden de tweede en de derde serie One Night Stand films ontwikkeld en geproduceerd. Alle films gingen in première op het Nederlands Film Festival. In 2009 staat al weer de vijfde serie op de planning, waar aspirant regisseurs en scenarioschrijvers zich voor kunnen aanmelden.(Bron:Cinema.nl)
Margien Rogaar en Tijs van Marle
Margien Rogaar studeerde af als regisseur aan Nederlandse Film en Televisie Academie in 2002 met de fictiefilm Meisje, Jongen, IJsje en de documentaire Hockeyen op Dinsdagmiddag. Daarna heeft ze gewerkt aan de korte kinderfilm Matzes in het kader van Kind en Kleur, een initiatief van het STIFO en het Maurits Bingerinstituut dat erop gericht is kindertelevisie 'kleurrijker' te maken.[1] Buiten Au Cigogne! heeft ze samen met het acteursensemble Wunderbaum haar speelfilmdebuut Maybe Sweden ontwikkeld, welke in 2006 uitgebracht werd in de bioscoop en in 2007 aangepast werd voor televisie als onderdeel van Lolamoviola (later bekend als De Nieuwe Lola's), een serie singleplays voor de VPRO. (Bron: Cinema.nl). Hier is een citaat van Rogaar over zichzelf: "Toen ik elf was had ik al een soort circus met meisjes uit de buurt. Ik was altijd bezig met het verzinnen van verhalen, met acteren en theatermaken. Film was nog een vaag idee, dat helderder werd toen ik theaterwetenschappen ging studeren en een college over film kreeg. Ik stapte over naar de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De filmpjes die ik daar in het eerste jaar maakte bleek ik te kunnen gebruiken om op de Filmacademie te komen. Daar viel eindelijk alles op zijn plaats. Ik wil naast speelfilms ook documentaires maken omdat dat uitdagender is en omdat het dichter bij jezelf staat. Bij fictie kan alles, maar er zijn ook veel regels. Een documentaire maken betekent dat je heel bewust moet zijn van wat je wilt en wat je doet. Daar heb je bij het maken van een speelfilm ook veel aan." (Bron: Amersfoortse Courant, 27-09-2007, Leo Bankersen)
Tijs van Marle was een mede-student van Rogaar op de NFTA en studeerde ook af in 2002 als scenarioschrijver. Hij maakt zich vooral dienstig voor komedie, drama en jeugd. Zijn specialiteiten zijn naar eigen zeggen licht, nostalgisch drama, absurde avonturenkomedie en persoonlijke jeugdvertellingen. Van Marle heeft ook scenario's geschreven voor televisieseries zoals Ernst, Bobbie en de Rest en Shouf Shouf de Serie. Rogaar en Van Marle hebben vaker samengewerkt aan producties. Zo hebben ze allebei gewerkt aan de jeugdfilm Matzes. [2]