Ber van Hirtum

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 23 okt 2018 om 14:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Persoon | illustratie = | naam = Ber van Hirtum | geboorte_datum = 10 juni 1933 | geboorte_plaats = Nijmegen | overlijden_datum = 14 oktober 201...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamBer van Hirtum
GeborenNijmegen, 10 juni 1933
GestorvenAmsterdam, 14 oktober 2017
Functieskostuumontwerper
Bekend vande gilets van Ted de Braak en kostuums van Toen was geluk heel gewoon
Periode actief1965-2000
Werkt samen metTed de Braak, Herman Gordijn, Jan van der Vaart
Externe infoTheaterencyclopedie


Ber van Hirtum is zo'n vijftig jaar actief geweest als costumier en ontwerper. Hij werkte voor klassiek toneel, grote tv-shows, musicals , cabaret en ballet. Zo zijn de bonte gilets waar show host Ted de Braak mee op tv verscheen van zijn hand.

Na de MULO volgde Van Hirtum de kleermakersvakschool waarna hij nog de kunstacademie deed om zich verder in mode te bekwamen. Hij woonde drie jaar in Rome waar hij zijn smaak op kunstgebied ontwikkelde en startte een bedrijf in damesrokken. Sinds zijn jeugd was Van Hirtum bevriend met schilder Herman Gordijn en keramist Jan van der Vaart en via de eerste krijgt hij in 1965 zijn eerste toneelopdracht, het vervaardigen van de kostuums voor Brechts Driestuiveropera bij de Nederlandse Comedie.

Daarna volgde meer opdrachten en gaf hij zijn werk in de confectiemode op. Hij werkte voor de Nederlandse Opera en Toneelgroep De Appel, maar bijvoorbeeld ook voor cabaretgroep Tingel Tangel en de tv-serie Toen was geluk heel gewoon (1994-2000).

Zijn bijdrage aan de maandelijkse Ted Show (1977-1984) was groot. Zo stak hij niet alleen de presentator in opvallende gilets, maar zorgde hij ook voor de aankleding van het musical-blokje in het programma. Elke uitzending stond dat programma-onderdeel in het teken van één bekende musical. Van Hirtum vloog daarvoor naar London om de originele kostuums te huren, besteedde veel aandacht aan het vinden van perfect kloppende accessoires en ook de kapsels en grime van de optredende artiesten en showballet moesten in het tijdsbeeld passen..