Patty Stenger

Uit B&G Wiki

[[Image:Foto Patty Stenger bron-pattystenger.nl.PNG|center|thumb|250px|]]

Patty Stenger begint haar carrière in de theater- en televisiewereld waar ze als actrice en scenarioschrijfster actief is. Vijf jaar lang is ze creatief directeur bij de jeugdtheatergroep Maccus. Hiernaast schrijft zij ook muziektheaterproducties en is vervolgens tien jaar lang vaste scenarioschrijfster bij het kinderprogramma Sesamstraat. Met scenario’s schrijven kan ze echter niet volledig haar brood verdienen en dus besluit ze om de eerste stap te zetten binnen het werkveld van de opdrachtfilm. Ze wordt creatief producent en partner bij Signum. Dit is het begin van een succesvolle carrière met meer dan honderd opdrachtfilms die onder haar leiding worden geproduceerd. Haar films winnen vele prijzen.

In het jaar 2000 richt Stenger haar eigen opdrachtfilmbedrijf Zee op. Ze neemt deze stap omdat ze meer vrijheid verlangt in de keuze van de crew en cast van haar films. Tijdens haar tijd bij Signum werkt Stenger altijd met dezelfde mensen aan een film. Maar een opdrachtfilm is geen eenduidig medium. De film kan in vele vormen voorkomen en voor vele doeleinden gebruikt worden. Voor al deze verschillende soorten is er ook een ideaal team in de ogen van Stenger. Bij een dramafilm heeft men bijvoorbeeld een andere regisseur nodig dan bij een documentaire. Stenger maakt echter wel vaak gebruik van dezelfde mensen binnen eenzelfde genre. Haar streven is het vormen van een cast en crew die een combinatie is van ervaren meesters (zoals regisseuse Paula van der Oest) en nieuwbakken talent.

Deze aanpak blijkt succesvol en de films van Zee winnen regens van prijzen. Als Zee wordt opgericht, is de opdrachtfilm nog erg conventioneel. Stenger gebruikt haar ervaring in de theater- en televisiewereld om een nieuw soort opdrachtfilm te maken. Een uniek aspect van de films van Zee is daarom ook drama. Stenger gebruikt drama om taboes te doorbreken, bespreekbaar te maken en om mensen te raken. Universele thema’s zorgen voor herkenning en emoties bij de kijker. De boodschap wordt niet subtiel ergens in het narratief gestopt maar vormt de leidraad van de opdrachtfilm. ‘Waarom, wat en voor wie?’ vormen het beginsel van Stengers aanpak. Kenmerkend voor deze aanpak zijn Knalrood (opdrachtgever: NS), Het moment van de waarheid (opdrachtgever: ING) en Het boekje van Ellen (Opdrachtgever: Aedes). Ook bij nieuwe ontwikkelingen binnen de audiovisuele media weet Zee aansluiting te vinden. Animatiefilmpjes zijn dan ook een recent initiatief van het bedrijf.