Hoe kan ik bijdragen aan de Beeld en Geluidwiki?
Beeld en Geluidwiki stelt geen toegangseisen aan de gebruikers: iedereen kan in principe bijdragen. De redactie heeft als taak de kwaliteit te waarborgen en gebruikers te helpen.
Nadat je je hebt aangemeld op de wiki (zie: Hoe meld ik mij aan?) kun je als gebruiker nieuwe pagina's toevoegen of bestaande pagina's bewerken in de Beeld en Geluidwiki. Dat kan zeer eenvoudig door onderaan een wikipagina op de knop bewerken te klikken. Hiermee wordt het bewerkingsscherm van die pagina geopend.
In het bewerkingsscherm voeg je tekst toe (of haal je incorrecte tekst weg). Als je klaar bent met invoeren kan de pagina worden opgeslagen door op de knop Pagina opslaan te klikken.
Wil je eerst controleren hoe de pagina er uit komt te zien, klik dan op de knop Bewerking ter controle bekijken. De pagina wordt getoond inclusief de aanvulling/wijziging. Let wel: de pagina is niet opgeslagen totdat op de knop Pagina opslaan wordt geklikt.
De haakjes en codes die nodig zijn voor de opmaak van de tekst zijn in het begin wellicht overweldigend, maar daar moet je je in het begin vooral niet druk om maken. Het is belangrijker dat informatie wordt toegevoegd. De redactie houdt toezicht op alle nieuwe gebruikers en helpt ze graag. Gaandeweg wordt het werken in de wiki steeds makkelijker.
Op de hulppagina’s vind je informatie over het aanmaken van nieuwe pagina’s en over het gebruik van wikicodes. Je kunt altijd “spieken” bij een reeds bestaande pagina door via de bewerkingsknop de brontekst te bekijken of kopiëren als basis voor een nieuwe pagina.
De wiki is nooit af
Het schrijven in een wiki is anders dan het schrijven van een artikel of een boek. Een wikitekst pretendeert nooit af te zijn. Weet je maar een deel van de informatie, voeg het toch toe. Je kunt het later aanvullen of een andere gebruiker kan het aanvullen.
De inhoud van een pagina kan te allen tijde worden bewerkt en gewijzigd: correcties, inhoudelijke aanvullingen en het maken van extra links met vierkante haken om een tekst. Iedere bewerking blijft zichtbaar en alle eerdere versies worden bewaard. Het redactieteam kijkt mee, en kan ook veranderingen aanbrengen.
Terug naar hulp