Te land, ter zee en in de lucht-televisievormgeving
1978
De 'leader' bestaat uit een simpel shot van een prent met hierop het logo van Te land, ter zee en in de lucht dat enkele seconden duurt. Het decor bestaat uit een simpele steiger die kleurrijk is aangekleed. Bij de leader wordt het nummer "Irene" van Kayak gebruikt, afkomstig van het album Starlight Dancer (1977). Het decorontwerp is van Cor Hermeler.
1979-1980
Voor de leader wordt gebruik gemaakt van dezelfde prent als het jaar er voor. Verschil is dat het shot nu inzoomt op het bovenste deel van de prent, waardoor de onderdeeltitel (bijv. Tobbedansen) niet meer in beeld verschijnt. De muziek wordt ook aangepast. Ditmaal is het nummer "Agua" van Conquistador gebruikt, afkomstig van het album Agua (1979)
1980
In dit jaar wordt een getekende leader gebruikt. Het instrumentale nummer Himalaya van BZN wordt gebruikt als tune, en is afkomstig van het album Green Valleys.
1981
De leader verandert radicaal in 1981. In deze bijna twee minuten durende leader danst een groep danseressen op en voor het logo. Aan het eind van de leader verschijnt vanuit de rechterhoek de naam het desbetreffende onderdeel dat centraal staat in de aflevering.
1982-1983
De leader bestaat in dit seizoen uit een animatie. De woorden van de titel komen één voor één in beeld tewijl een gele klomp met benen of armen of vleugels door het beeld loopt (als "Land" in beeld komt), zwemt (bij "Zee") en vliegt (bij "Lucht"). Grafisch ontwerp is van Bert Dijenborgh.
1984-1985
De leader bestaat uit shots van de omgeving waarop het logo van Te land, ter zee en in de lucht verschijnt. Tevens is het centrale onderdeel van de aflevering in het logo verwerkt. Decorontwerp van Nick de Weerd.
1986-1988
De leader bestaat deze periode weer uit een animatie. Ditmaal zijn er drie kolommen met daarin animaties te zien van gras, water en wolken. Aan het eind van de leader maken de animaties in de kolommen plaats voor de passende stukjes tekst, terwijl er boven in het beeld de titel van het centrale onderdeel van de aflevering verschijnt. In 1986 wordt het nummer "Apres les cols" van Martin Agterberg gebruikt als tune, in 1987 wordt het vervangen door een andere tune.
1988-1989
De leader begint met een shot van een klein kader waarin een water-animatie is te zien. Vervolgens verschijnen vanuit alle hoeken pijlen in beeld, die bewegen naar het midden van het kader. Het kader spat uitelkaar en het nieuwe Te land, ter zee en in de lucht logo komt in beeld. De pijlen uit de leader zijn ook verwerkt in het decor.
1990-1992
Het decor wordt in 1990 aangepast. In plaats van pijlen wordt het decor nu versierd met sterren. De leader blijft gelijk tot in 1991, dan verdwijnt het animatie gedeelte met de pijlen. Het logo verschijnt nu draaiend in beeld.
1993
Dit seizoen is de vormgeving back-to-basic. Een aflevering opent met shots van de omgeving waarover een simpel logo van Te land, ter zee en in de lucht verschijnt, een echte leader ontbreekt. Het decor is ook rustig gehouden; de sterren en pijlen uit de vorige seizoenen zijn verdwenen, er is enkel het TROS-logo te zien.
1994
De leader bestaat uit een montage van verschillende fragmenten uit de nieuwe reeks overlapt door animaties. Het decor bevat sterren en stippen.
1995
De leader bestaat wederom uit een montage van verschillende fragmenten uit de nieuwe reeks. Ditmaal verschijnen er onder in beeld diverse computeranimaties van voertuigen die iets te maken hebben met de verschillende onderdelen van het programma. Zo verschijnt er o.a. een fiets, een tobbe en een wagen. Het decor is in vergelijking met de vorige seizoenen druk en kleurrijk.
1996
In de leader zijn shots te zien uit diverse seizoenen van het programma. Een computeranimatie van een achtbaan met hierin de woorden van de titel lopen kriskras door het beeld. Daarnaast zijn er computeranimaties te zien van de verschillende onderdelen. De leader eindigt met het getal 25 aangezien het programma in 1996 haar 25 jarige jubileum viert. Het getal 25 is ook verwerkt in het decor. De leader is gemaakt door AllData.
1997-1998
De leader is een mix van computeranimaties en fragmenten uit het voorgaande seizoen. De computeranimaties bestaan uit pijlen, een draaiende wereldbol, sterren en vuurwerk. De sterren komen ook terug in het decor. De graphics zijn van de hand van Mario Gijsberti Hodenpijl, Richard Janssen en Eva Zwart en de muziek is gecomponeerd door VaVaVoom!.
1999
Deze leader bevat ter introductie oude fragmenten van omroepers die het programma aankondigen. De leader bevat veel archiefbeelden uit de rijke historie van het programma. De beelden worden overlapt door bewegende tekst van de verschillende onderdeelnamen en van jaartallen dat het programma te zien is op de televisie. Naast muziek is er tijdens de leader een voice over te horen van Jack van Gelder. Het decor van dit seizoen is bijna gelijk aan het voorgaande. Slechts de achtergrond bovenop de piste/schans is iets anders.
2000-2002
De leader is bijna gelijk aan de 1999 versie. Verschil is de kleur van de achtergrond, deze is nu blauw paars in plaats van zwart. Het decor verandert wel duidelijk. In 2001 wordt het decor wederom aangepast en komt er ook nieuwe muziek, die gecomponeerd is door Edwin Schimscheimer.
2003-2006
Op een gele achtergrond verschijnt na het logo telkens via een speciale 'verfstreep wipe' shots van beelden uit het programma. Het decor is hetzelfde als het vorige seizoen.
2007-2008
Het uitgangspunt van de leader is ongeveer gelijk aan de leader uit de periode 2003-2006. De achtergrond is nu niet meer geel, maar geel/groen en met een motief. De shots blijven op een soortgelijke wijze verschijnen, terwijl er in licht transparante letters de verschillende onderdeelnamen horizontaal en verticaal door het beeld lopen. Het decor blijft ongewijzigd. De vormgeving is van de hand van Roland Tolsma.