't Schaep met de 5 pooten

Uit B&G Wiki
Periode1969-1970 en 2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreComedy
Decennia1960-1969, 1970-1979, 2000-2009
Lengte40'
Mediumtelevisie
GalleryGallery

Schaep1970.jpg Schaep2006.jpg


Beschrijving

Op 24 oktober 1969 beleeft deze comedy zijn première op televisie. 't Schaep slaat meteen in als een bom. Het leven in de gelijknamige bruine kroeg in de Amsterdamse Jordaan is bedacht en beschreven door Eli Asser. Hij weet de gezellige lokale volksaard met humor en venijn tot uitdrukking te brengen. De kastelein Beertje, zijn hulp Lukas en buurvrouw Tante Door komen zo leuk mogelijk uit de hoek.

Sommige van de heerlijke liedjes, waarvoor Harry Bannink de muziek schrijft, worden hits. De stamgasten leveren anno 1970 ongezouten commentaar op de veranderende gewoontes en lossere zeden. (Een vrouw mag maar wat graag een doorkijkbloes dragen van de mannelijke stamgasten, maar "Het zal je kind maar wezen!!".)

De serie is bekroond met de televizierring in 1970. Als op 8 mei 1970 de laatste en achtste aflevering is uitgezonden, lijkt een vervolg nog logisch. Maar het komt er niet van, omdat er onenigheid ontstaat tussen schrijver Eli Asser en bedenker Joes Odufré. Als gevolg hiervan laat de KRO de banden van ´t Schaep met de 5 Pooten wissen; alleen een compilatie van de liedjes blijft bewaard voor het nageslacht.

Jaren later keert 't Schaep kortstondig terug. Het Noord Nederlands Toneel krijgt toestemming van Odufré voor een vier opvoeringen. Te zien in deze voorstelling is onder andere Thijs Römer, kleinzoon van acteur Piet.

In 2006 is door IDTV voor de KRO een nieuwe versie gemaakt. De originele scripts van Eli Asser zijn voor deze remake bewerkt door Frank Houtappels en geregisseerd door Norbert ter Hal.

De serie is in 2007 bekroond met een Beeld en Geluid Award.

Makers

personage 1970 2006
Kootje de Beer Piet Römer Pierre Bokma
Lukas Blijdschap Leen Jongewaard Marc-Marie Huijbregts
Dora Lefèvre Adèle Bloemendaal Loes Luca
Nico Lefèvre Kees Brusse Jack Wouterse
Arie Balk Cor Witschge Ton Kas
Huipie Piet Hendriks Laus Steenbeeke
Femma Nagel Ronnie Bierman  
     
Opoe Withof   Carry Tefsen
Lena Willeke van Ammelrooij Georgina Verbaan
Riek   Jenny Arean
Greet Sara Heyblom Bianca Krijgsman
De heer Lakenhal Fons Rademakers Arjan Ederveen
Tinus Ben Hulsman  
     
Makers 1970 2006
tekst Eli Asser Eli Asser / Frank Houtappels
muziek Harry Bannink Harry Bannink
regie Joes Odufré Norbert ter Hal
productie Gamma producties / KRO IDTV / Kemna en zonen / KRO