't Zal je maar gebeuren: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 2000 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText= 't Zal je maar gebeuren Imperfect...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 13: Regel 13:


===Beschrijving===
===Beschrijving===
Een gedramatiseerde reconstructie van de gebeurtenissen rond het auto-ongeluk dat plaatsvond bij een tolstation. De ouders van Joel, hulpverleners en ziekenhuispersoneel vertellen over de toedracht van het ongeluk. Joel zelf komt aan het woord over de gevolgen van het ongeluk op zijn leven. Met beelden van een opgroeiende Joel en beelden uit de rechtszaal waar negentien jaar na dato de truckchauffeur die het ongeluk veroorzaakte,
In deze aflevering van ’t Zal je maar gebeuren staat de Amerikaanse jongen Joel Sonnenberg centraal, die, toen hij nog maar een baby was, voor zijn leven werd getekend, doordat hij betrokken raakte bij een auto-ongeluk, waarbij een groot deel van zijn lichaam verbrand raakte. Via een gedramatiseerde reconstructie wordt het ongeluk aan de kijker getoond, waarbij onder andere de ouders via een interview het ongeluk toelichten. Verder aan het woord komen enkele andere personen die betrokken waren bij de gebeurtenissen rond het ongeluk, of bij de revalidatie van Joel, zoals John Geritrinièr, de ambulancechauffeur en Mathias B. Donelan, de plastisch chirurg van Joel. <br>
terechtstaat.
In het begin van de documentaire vertelt Janet Sonnenberg, de moeder van Joel, dat ze met de auto op weg waren naar hun vakantieadres, toen ze bij een tolhuis betrokken raakten bij een auto-ongeluk, waarbij hun auto in de brand vloog en ontplofte. Earnest Howard, medewerker van het tolstation, schoot hen te hulp en haalde het gesmolten kinderzitje met Joel daarin uit de auto en bracht het in veiligheid. Op dat moment was Joel al grotendeels verbrand. Pamela McDill, die op dat moment de behandeld arts was, legt uit hoe moeilijk de operatie van Joel was direct na het ongeluk. Huidtransplantatie was niet mogelijk, aangezien tachtig procent van het lichaam van Joel verbrand was. In de eerste jaren na het ongeluk was Joel dan ook gedwongen om met een helm te lopen, aangezien hij nog geen huis op de bovenkant van zijn hoofd had. Via foto’s en video’s zien we onder welke omstandigheden Joel in zijn jeugd moest opgroeien. Joel zelf ziet zijn verbrandingen negentien jaar na het ongeluk niet als straf; hij is God dankbaar voor alle hulp en steun die hij ontvangen heeft van de mensen om hem heen in de jaren na het ongeluk. Hij wil dan ook geen plastische chirurgie verder. Dit is wie hij is, zegt hij en wie hij is, zit van binnen. Hij vertelt over zijn ‘normale’ leven, over vriendinnetjes, over sport en auto rijden en over de rest van zijn sociale leven.
 
Aan het einde van de documentaire zien we het proces van de truckerchauffeur, die het ongeluk veroorzaakt heeft, negentien jaar na dato. Joel vertelt in de rechtbank geëmotioneerd hoe hij het ongeluk ziet.  
Interviews hierover met:
- Mike en Janet Sonnenberg, ouders van Joel;
- Earnest Howard, medewerker tolstation, die Joel uit de auto haalde;
- John Geritrinièr, ambulance-chauffeur;
- Nancy MacKenzie, verpleegster;
- Mary Mylcarth, verpleegster;
- Pamela McDill, arts;
- Mathias B. Donelan, plastisch chirurch Joel;
- Joel Sonnenberg, verkeersslachtoffer;
- Sommer Sonnenberg, zus van Joel.




Regel 35: Regel 25:


===Achtergrondinformatie===
===Achtergrondinformatie===
Serie reportages over mensen die lijden aan een bepaalde ziekte of iets ingrijpends in hun leven hebben meegemaakt.
De serie ’t Zal je maar gebeuren wordt uitgezonden door de christelijke omroep [[EO]]. Geloof speelt dan ook een belangrijke rol in deze serie. Via aangrijpende gebeurtenissen wordt de relevantie van het christelijke geloof zichtbaar gemaakt. De kijker wordt in het programma uitgenodigd om na te denken over het geloof in zijn of haar leven. Dit zien we ook terug in de aflevering Imperfect hero uit 2000. We zien Joel Sonnenberg uit Montreal in de Verenigde Staten, die voor zijn leven getekend is, doordat hij voor een groot deel van zijn lichaam verbrand is. Ondanks zijn verwondingen is hij God dankbaar en voelt hij geen wroeging voor degene die het ongeluk veroorzaakt heeft. ’t Zal je maar gebeuren kent geen vaste vorm of format. De afleveringen kunnen onderling sterk van elkaar verschillen. Het is belangrijk, bij de serie ’t Zal je maar gebeuren, dat het gaat om een bijzonder verhaal, waarin het christelijke geloof een belangrijke rol speelt.


Deze aflevering over de Amerikaanse Joel Sonnenberg die als peuter bij een auto-ongeluk verbrand raakte en sindsdien ernstig verminkt door het leven gaat.


[[category:productielijst Z|Zal je maar gebeuren, ‘t]]  
[[category:productielijst Z|Zal je maar gebeuren, ‘t]]  
[[category: reportage]]
[[category: reportage]]
[[category:2000-2009]]
[[category:2000-2009]]

Versie van 4 okt 2009 13:48

Periode2000
Beschikbaar in archief't Zal je maar gebeuren Imperfect Hero
GenreReportage
Decennia2000-2009
Lengte24’17’’
MediumTelevisie
Aanvullende informatieAflevering 2: Imperfect Hero


Beschrijving

In deze aflevering van ’t Zal je maar gebeuren staat de Amerikaanse jongen Joel Sonnenberg centraal, die, toen hij nog maar een baby was, voor zijn leven werd getekend, doordat hij betrokken raakte bij een auto-ongeluk, waarbij een groot deel van zijn lichaam verbrand raakte. Via een gedramatiseerde reconstructie wordt het ongeluk aan de kijker getoond, waarbij onder andere de ouders via een interview het ongeluk toelichten. Verder aan het woord komen enkele andere personen die betrokken waren bij de gebeurtenissen rond het ongeluk, of bij de revalidatie van Joel, zoals John Geritrinièr, de ambulancechauffeur en Mathias B. Donelan, de plastisch chirurg van Joel.
In het begin van de documentaire vertelt Janet Sonnenberg, de moeder van Joel, dat ze met de auto op weg waren naar hun vakantieadres, toen ze bij een tolhuis betrokken raakten bij een auto-ongeluk, waarbij hun auto in de brand vloog en ontplofte. Earnest Howard, medewerker van het tolstation, schoot hen te hulp en haalde het gesmolten kinderzitje met Joel daarin uit de auto en bracht het in veiligheid. Op dat moment was Joel al grotendeels verbrand. Pamela McDill, die op dat moment de behandeld arts was, legt uit hoe moeilijk de operatie van Joel was direct na het ongeluk. Huidtransplantatie was niet mogelijk, aangezien tachtig procent van het lichaam van Joel verbrand was. In de eerste jaren na het ongeluk was Joel dan ook gedwongen om met een helm te lopen, aangezien hij nog geen huis op de bovenkant van zijn hoofd had. Via foto’s en video’s zien we onder welke omstandigheden Joel in zijn jeugd moest opgroeien. Joel zelf ziet zijn verbrandingen negentien jaar na het ongeluk niet als straf; hij is God dankbaar voor alle hulp en steun die hij ontvangen heeft van de mensen om hem heen in de jaren na het ongeluk. Hij wil dan ook geen plastische chirurgie verder. Dit is wie hij is, zegt hij en wie hij is, zit van binnen. Hij vertelt over zijn ‘normale’ leven, over vriendinnetjes, over sport en auto rijden en over de rest van zijn sociale leven. Aan het einde van de documentaire zien we het proces van de truckerchauffeur, die het ongeluk veroorzaakt heeft, negentien jaar na dato. Joel vertelt in de rechtbank geëmotioneerd hoe hij het ongeluk ziet.


Makers

Regie Willem van Schaaijk

Producent EO


Achtergrondinformatie

De serie ’t Zal je maar gebeuren wordt uitgezonden door de christelijke omroep EO. Geloof speelt dan ook een belangrijke rol in deze serie. Via aangrijpende gebeurtenissen wordt de relevantie van het christelijke geloof zichtbaar gemaakt. De kijker wordt in het programma uitgenodigd om na te denken over het geloof in zijn of haar leven. Dit zien we ook terug in de aflevering Imperfect hero uit 2000. We zien Joel Sonnenberg uit Montreal in de Verenigde Staten, die voor zijn leven getekend is, doordat hij voor een groot deel van zijn lichaam verbrand is. Ondanks zijn verwondingen is hij God dankbaar en voelt hij geen wroeging voor degene die het ongeluk veroorzaakt heeft. ’t Zal je maar gebeuren kent geen vaste vorm of format. De afleveringen kunnen onderling sterk van elkaar verschillen. Het is belangrijk, bij de serie ’t Zal je maar gebeuren, dat het gaat om een bijzonder verhaal, waarin het christelijke geloof een belangrijke rol speelt.