20.000 mijlen over zee

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Bas agterberg (Overleg | bijdragen) op 19 nov 2008 om 09:38

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1934
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia1930-1939
Mediumfilm
20000 mijlen over zee titel.jpg 20000 mijlen over zee.jpg

Beschrijving

Tweedelige documentaire over de acht maanden durende wereldreis van de onderzeeër K18. Het doel van de reis is de onderzeeboot toe te voegen aan de Nederlandse vloot in Nederlands-Indië. Daarnaast worden wetenschappelijke metingen uitgevoerd. Bovendien zal het schip midden op de oceaan dienen als baken voor het KLM-toestel 'Snip', dat met post onderweg is naar West-Indië. De ondertitel van de documentaire luidt: 'Een film over Nederlands lef en volharding'.

In het archief van Beeld en Geluid zijn ook de tussentitels en korte stukken uit de Engelse en Spaanse versies van de film aanwezig.

De film geeft een goed beeld van het leven aan boord en van de plaatsen die tijdens de reis worden aangedaan. Filmfabriek Polygoon laat het resultaat op 17 januari 1936 in première gaan tijdens een galavoorstelling in het Haagse City-theater. Hierbij is ook minister-president Colijn aanwezig. Overal in het land volgen bioscoopexploitanten dit voorbeeld door plaatselijke ere-comités in te stellen en kapellen in te huren. De vraag naar de bladmuziek van de Piet Hein-rapsodie is lange tijd niet bij te houden.

Makers

Samensteller B.D. Ochse

Compositie en muzikale leiding Max Tak

Muziek arrangement H. Lachman

Camera en toelichting M.S. Wytema (luitenant ter zee)

Polygoon opdrachtfilm.