AMROH

Uit B&G Wiki
Versie door Pvvledder (overleg | bijdragen) op 9 apr 2018 om 08:25
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

In het depot van Beeld en Geluid bevindt zich een radiotoestel dat stamt uit de wereld van zelfbouwers na de Tweede Wereldoorlog. Het is gebouwd van onderdelen van de firma AMROH uit Muiden. Het is een radio van het type superheterodyne met vier buizen en geschikt voor de ontvangst van stations in de lange golf, middengolf en de korte golf. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog herstelt Nederland zich van de geleden schade. De lonen zijn nog beperkt en het geld wordt niet of nauwelijks besteed aan luxe zaken zoals radio’s. Tot rond 1960 maken veel Nederlanders daarom gebruik van de mogelijkheid een eigen radio-ontvanger te bouwen. De stroom betaalbare radio’s uit het Verre Oosten is nog niet op gang gekomen en er is een markt voor zelfbouwprojecten. In Muiden bevindt zich het bedrijf AMROH dat onderdelen produceert en deze in bouwpakketten verkoopt aan liefhebbers van zelfbouw. AMROH staat voor American Radio House. Het bedrijf is opgericht in 1923 en importeert aanvankelijk onderdelen uit Amerika voor zelfbouwers van elektronische apparaten zoals radio’s en versterkers. Later gaat het bedrijf zelf producten fabriceren onder de naam AMROH. Van een klein importbedrijfje groeit AMROH snel uit tot een belangrijke bron van artikelen die de zelfbouwer nodig heeft.

jong geleerd is...

In de jaren vijftig gaat ook de jeugd zich interesseren voor de radiotechniek en daar speelt AMROH op in door de publicatie van het blad Radio Blan waarin Dr. Blan (pseudoniem voor Drs. Ruyter) de technische zaken duidelijk uiteen zet in begrijpelijke taal. Vele (eenvoudige tot meer geavanceerde) radio-ontwerpen worden gepubliceerd en de onderdelen zijn voorhanden of zelf te maken van huis-, tuin- en keukenartikelen. Zo wordt een jampot gebruikt als kast voor de beroemde jampotontvanger. De spoel wordt gewikkeld op de koker van een toiletpapierrol. Duizenden maken gebruik van de producten van AMROH. Het bekende logo van de omgekeerde piramide in een oranje veld staat menigeen in het geheugen gegrift. Met het harskernsoldeer “superspeed” uit het driehoekige doosje is menig verbinding gemaakt. De naam Mu CORE 402 zal bij velen het beeld oproepen van de universele spoel die in veel ontwerpen gebruikt wordt.

het einde

Een aan AMROH verwant bedrijf is de “Muiderkring”. De uitgeverij waar de bladen “Radio Bulletin”, “Electronica in de praktijk” en ook “Radio Blan” van de persen rollen. Niet alleen volwassenen maar ook veel jonge mensen hebben zich toegelegd op de elektronische knutselactiviteiten. De bladen vinden dan ook gretig aftrek. In 2002 komt het einde aan de AMROH wereld. Groeiende concurrentie uit Azië en een verminderde zin in zelfbouw maken dat de zaken niet meer rendabel zijn en het bedrijf sluit haar deuren na een periode van vele jaren van toelevering aan hen die zelfbouw met liefde, en met gepaste trots hebben bedreven. Velen hebben met deze liefhebberij de start gemaakt naar een werkkring in medialand.