Aan het invasie-front

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 20 jul 2011 om 07:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 1944 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?chapterid=1164&filterid=974&contentid=7&verityID=/12068/1207...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1944
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrebioscoopjournaal
Decennia1940-1949
Lengte6'54"
Mediumbioscoop


Beschrijving

De geallieerde invasie in Normandië in Frankrijk en de gevechten aan de kust en op het platteland bij het dorp Villiers Bocase en in Parijs.

Duitse kustbatterijen vuren op geallieerde schepen. Stuksbemanningen bedienen de kanonnen en transporteren granaten. Aan het strand liggen achtergebleven uitrustingsstukken en landingsvaartuigen. Langs de kant van de weg staat een colonne in het gevecht vernietigde geallieerde militaire voertuigen. De verwoeste straten van Villiers Bocase liggen bezaaid met wrakken van Amerikaanse tanks. Hoogvliegende Amerikaanse bommenwerpers worden door de Duitsers beschoten met luchtafweergeschut.

Puinhopen van vernielde en ingestorte huizen en een kerk in Parijs. Burgerbevolking bergt huisraad. Bommenwerper stort neer boven Parijs. Vliegtuigwrak ligt brandend op de grond. Geallieerde krijgsgevangenen worden geescorteerd en bewaakt door Duitsers. Duitse officieren overleggen met elkaar in het terrein. Duitse infanteristen en grenadiers van de Waffen-SS trekken op door het terrein en de bossen en vuren met div. wapens. Wrakken van Engelse en Amerikaanse tanks liggen links en rechts verspreid. Duitse tanks, stormgeschut en gemechaniseerde artillerie rijden door het terrein en vuren. Raketwerpers en nevelwerpers komen in actie. Rookwolken van inslaande granaten en brandende dorpen. Duitse soldaten hanteren vlammenwerpers.

Makers

Polygoon Hollands Nieuws.