Aanvullende informatie: Muziek om naar te kijken: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '==== (11-01-1969)==== Niet bekend ====(08-02-1969)==== Niet bekend ====(22-03-1969)==== The Swingle Singers vertolken met hun stemmen enkele voor instrumenten bed...')
 
(geen verschil)

Huidige versie van 14 mei 2014 om 05:57

(11-01-1969)

Niet bekend

(08-02-1969)

Niet bekend

(22-03-1969)

The Swingle Singers vertolken met hun stemmen enkele voor instrumenten bedoelde composities van Bach, Mozart en Rodrigo. Het Metropole treedt op met meerdere solisten. Trobonist Slide Hampton speelt "Strange mood" en Spanish night". Rosemary Sqi=uires zingt 'Everything is coming up roses", "How will I remember you" en "Donkey Serenade". Nederlandse gasten zijn het echtpaar Elly en Rikkert Zuiderveld-Nieman. Zij zingen "De winterkoning", "Gevangen vogel" en "Mantelmeeuw".

(26-12-1969)

Compilatie van hoogtepunten uit een serie muzikale shows, met het Metropole orkest en solisten.

(14-10-1973)

Het Radio Filharmonisch Orkest olv Willem van Otterloo speelt de Enigma Variaties van Edward Elgar. Met medewerking van de leden van het Nationale Ballet. Inleiding door Frits Thors.

Regie Wilhelmina Hoedeman.

(25-11-1973)

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Hiroyuki Iwaki speelt "Rhapsody in Blue" van Gershwin. Met als solist Daniël Wayenberg op piano, een draaiorgel en een orkestbediende speelt "Concerto Populare", een kolderconcert van Franz Reizenstein.

( 20-01-1974)

Het Radio Filharmonisch Orkest olv Hiroyuki Iwaki speelt werken voor viool en orkest van Ernest Chausson en Maurice Ravel. Solist: Philipp Hirschhorn (viool) speelt: "Poème" van Ernest Chausson. Frits Thors geeft een korte persoonsbeschrijving van Chausson en Ravel, met tussenshots van foto's van Chausson en Ravel en van schilderijen van diverse impressionistische schilders. Daarna speelt Philipp Hirschhorn (viool): "Tzigane" van Maurice Ravel.

Regie Jurriaan Andriessen

(17-02-1974)

Het Omroeporkest onder leiding van Hans Vonk en solist Mischa Maisky (cello) spelen van "Rococo variaties" van P.I. Tsjaikovski; en "Adagio con variazione" van Ottorino Respighi, voorafgegaan door een inleiding over deze componisten door Frits Thors.

Regie Wilhelmina Hoedeman

(03-06-1974)

De pianiste Ilana Vered speelt met het Omroep orkest olv Hans Vonk de "Rhapsodie op een thema van Paganini voor piano en orkest" van Rachmaninoff.

( 20-10-1974)

Het kamerorkest The Academy of St. Martin in the Fields olv Neville Marriner, speelt "Verklärte Nacht" van Arnold Schönberg, vanuit de Doelen in Rotterdam.

Regie Wilhelmina Hoedeman

(17-11-1974)

Het Radio Filharmonisch Orkest olv Hans Vonk, speelt "de Schotse Fantasie" van Max Bruch, afgewisseld door shots uit de Schotse Hooglanden en dansers van Het Nationale Ballet. Solisten: Kyung Wha Chung (viool); Olga de Haas en Ronald Snijders (dans).

Regie Wilhelmina Hoedeman

(15-12-1974, herhaald op 19-11-1975)

Uitvoering van acht madrigalen van Claudio Monteverdi door The Madrigal Players (Wales) onder leiding van Anthony Hose. De madrigalen zijn gekozen rond het thema "Liefde en jaloezie" in de vorm van een gespeeld verhaal vol intriges, dat zich ontwikkelt in en rond Kasteel Duivenvoorde te Voorschoten. Hoedeman beoogt "een minder serieuze benadering dan de gebruikelijke concertvorm", ze construeerde een verhaal rond de gekozen madrigalen met veel intriges. In juni 1974 is deze aflevering op het Televisiefestival in Praag bekroond voor beste muziekregie.

Regie Fred Bosman, Malcolm Fraser

(02-03-1975)

Het Radio Filharmonisch Orkest olv Willem van Otterloo speelt de liederencyclus "Les Nuits d'Été" van Hector Berlioz, gemaakt op gedichten van Théophile Gautier en gezongen door bariton Richard Stilwell. Rolverdeling: Ina Skriver, eerste vrouw; Polly Williams, tweede vrouw; Richard Stilwell, man.

Regie Wilhelmina Hoedeman, Michael Geliot

(23-03-1975)

De "Optocht der dieren" van de componist Camille Saint Saëns wordt vorm gegeven door de leden van mime-groep Perspekt (Ida van Heiningen, Jeanette Verschuren, Michael Helmerhorst, Joep Kruijver), pianiosolisten Hakon Austbö en Marina Horak, en Het Radio Kamerorkest olv Kenneth Montgomery. Twaalf dieren beleven elk hun eigen avontuur geïnspireerd door de sterk beeldende muziek van de compositie "Le Carnaval des Animaux".

Regie Fred Bosman

(20-04-1975)

The Academy of St. Martin in the Fields olv Neville Marriner speelt "Concerto Grosso nr 6 opus 6" van Georg Friedrich Händel vanuit de Doelen in Rotterdam.

Regie Wilhelmina Hoedeman

Don Quixote (22-10-1975)

Uitvoering van Don Quixote, symfonisch gedicht van Richard Strauss, gebaseerd op het verhaal van de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes. Rolverdeling: Paul Chapman: Don Quichot; David Mace: Sancho Panza; Annegien Sneep: Dulcinea; John Broom: Ridder van de Witte Maan. Mmv Mischa Maisky, cello en het Radio Filharmonisch Orkest olv Edward Downes.

Regie Wilhelmina Hoedeman

Decor Dorus van der Linden

(17-12-1975)

Uitvoering van de musical "Trepp auf und trepp ab" van Kurt Weill en Berthold Brecht, samengesteld uit gedeelten van de "Dreigroschenoper", het "Berliner Requiem" en "Happy End". De uitvoerenden zijn: het Internationaal Folkloristisch Danstheater; Inge Fröhlich, mezzo-sopraan; Lieuwe Visser, bariton en het Radio Kamerorkest olv David Atherton.

Regie Wilhelmina Hoedeman

(11-04-1976)

Uitvoering van het Requiem van Gabriël Fauré in de Gedachteniskerk te Rhenen olv Yoav Talmi door Barbara Hendricks, sopraan; Robert Holl, bariton; het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest.

Regie Wilhelmina Hoedeman

De schilderijententoonstelling (19-05-1976)

Uitvoering "De schilderijententoonstelling" van Modest Moessorgski in de orkestbewerking van Maurice Ravel, door: Het Radio Philharmonisch Orkest olv Hans Vonk; Het Scapino Ballet; Poppentheater Brugman; Choreografie: John Broom. "De Schilderijententoonstelling" bestaat uit de taferelen: De Dwerg, Het Oude Kasteel, De Tuilerieën, Bydlo-de Ossenkar, Het Ballet van de Kuikens, Goldenberg en Schmuyle, de Markt van Limoges, Catacomben, Cum Mortius, De Hut op Kippenpoten en de Grote Poort van Kiev, ieder afzonderlijk vormgegeven dmv balletchoreografieën, mimespel en/of marionettenspel.

Regie Hans Hulscher

Terug naar de productie