Aanvullende informatie: Samson & Gert

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Samba-boy (Overleg | bijdragen) op 23 feb 2013 om 01:17 (Terug op Kindernet)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Van presentatie tot kindercomedy: Een co-productie met Veronica

In Nederland ontstaat interesse in het programma en wanneer er plannen zijn voor een volledige restyling van het programma (waarbij het idee van een 'tussentijds programma-onderdeel' wordt losgelaten en het meer als een losstaande kindercomedy wordt gezien) besluit de Nederlandse publieke omroep Veronica co-producent van het programma te worden. Vanaf 1992 zijn de uitzendingen dus ook op de Nederlandse televisie te volgen, waarbij Veronica eerst circa 30 van de leukste afleveringen uit de eerste twee seizoenen hermonteert en herhaalt op de Nederlandse televisie.

Veronica blijft 4 jaar lang co-producent van het programma en zendt in die tijd geheel eigen montages van de afleveringen uit, waarin niet alleen eigen prijsvragen worden aangeprezen door Samson en Gert, maar ook eigen tekenfilms als De Seend, Robodoll en Cococinell worden aangekondigd. In 1995 gaat de omroep commercieel en moet het onder andere Samson, wat in België door de BRT/BRTN (een publieke instantie) geproduceerd wordt, laten gaan. De populariteit in Nederland blijft, maar pas in september 1998 keert het programma definitief terug op de Nederlandse televisie, bij de TROS.

Frappant detail is dat enkele jaren geleden de originele uitzendbanden van de 'Nederlandse edities' van het programma door het NOB zijn vernietigd. (Bron: Studio100fan.eu)

Hermontage

Gezien sinds ca. 1996 de tekenfilmaankondigingen niet langer in de afleveringen voorkomen, is het bij de nieuwere uitzendingen voor de TROS makkelijker om deze uit te zenden, maar voor herhalingen uit oudere seizoenen wordt een selectie gemaakt uit de meer dan 300 afleveringen uit de seizoenen vanaf seizoen 4, om deze tot één doorlopend verhaal te monteren. De eerste twee seizoenen worden wegens gedateerdheid overgeslagen, maar ook seizoen 3 uit 1992/1993 wordt hierbij volledig genegeerd. Deze selectie aan afleveringen, welke in 16:9 worden 'geremasterd' en herhaald tijdens Xieje op 2, een samenwerkingsprogramma van de TROS, EO en Teleac/NOT, worden later voor het Vlaamse Ketnet herbruikt als herhalings-basis. Deze montages, voorzien van een nieuwe openingsgeneriek en aftiteling, komen jaren later nog steeds op Ketnet.

Terug op Kindernet

In 2008 is de laatste uitzending van Samson bij de publieke omroep, wanneer Zappelin eind 2008 de stekker uit de herhalingen trekt. Weer breken er enkele jaren van stilte aan op de Nederlandse beeldbuis, maar hoewel de afleveringen al veelvuldig zijn uitgezonden blijft Ketnet kijkers trekken met de herhalingen van het programma. Na drie jaar en enkel wat clips op de Nederlandse televisie in het programma De wereld is mooi is de reeks weer terug op de Nederlandse televisie te vinden. Ditmaal op het nieuwe 'Kindernet', waarbij herhalingen worden getoond van de her-montages, die rond 1998 voor de TROS zijn gemonteerd.

Terug naar de productie