Aanvullende informatie: SchoolTV-Weekjournaal

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 3 aug 2009 om 13:37 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Aan de start van het ''SchoolTV-Weekjournaal'' gaat een lange weg vooraf. In januari 1976 vindt bij [SchoolTV]] de eerste live-uitzending vanuit de studio plaats. Die ...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Aan de start van het SchoolTV-Weekjournaal gaat een lange weg vooraf. In januari 1976 vindt bij [SchoolTV]] de eerste live-uitzending vanuit de studio plaats. Die uitzending is afgestemd op het voortgezet onderwijs voor het vak maatschappijleer. Er is op dat moment bij SchoolTV nog geen ruimte om echt in te gaan op de actualiteit. De redactie van SchoolTV start daarom met de serie Tijdschrift. Eén keer in de maand wordt er een live uitzending onder de titel Tijdschrift Actueel uitgezonden en één keer in de maand een documentaire. Later worden hier ook korte speelfilms aan toegevoegd bij onder de titel Tijdschrift Thema.

In 1977 krijgt de redactie na een uitzending over apartheid in Zuid-Afrika veel telefonische reacties en vragen van scholieren van het lager onderwijs. Dit komt als een verrassing want het programma is gemaakt voor het voortgezet onderwijs. SchoolTV besluit om in het seizoen 1978/1979 speciaal voor het lager onderwijs het programma onder een andere titel te gaan maken: SchoolTV Actueel. Dit programma wordt één keer per maand uitgezonden. In 1980 besluit men het programma om de veertien dagen uit te zenden. Als in die zelfde periode de NOS besluit om het Jeugdjournaal te gaan maken, sluit de NOT hierop aan door onder schooltijd een soort wekelijks actualiteitenprogramma uit te zenden. Vanaf september 1981 wordt elke week het SchoolTV-Weekjournaal gemaakt door dezelfde mensen die ook voor SchoolTV actueel werken. De presentatoren van de eerste uitzendingen zijn Jantine de Jonge en Fred Florusse. Het Weekjournaal komt elke vrijdagochtend vanuit Studio Almere en wordt door Teleac/NOT uitgezonden op Nederland 3.