Aanvullende informatie: Twee voor twaalf

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 30 mei 2012 om 13:34
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Spelregels

Sommige koppels blijken slechts weinig antwoorden op de pittige vragen te weten, maar zijn wel goed in het raden van een woord. De makers besluiten daarom om vanaf 1993 bonuspunten te geven aan teams die drie fouten of minder maken.

Kandidatenkoppels die snel of weinig opzoeken houden vaak veel tijd over om op het woord te puzzelen. Vanaf januari 2009 krijgen de kandidatenkoppels slechts 2 minuten om het woord te raden. Zo gauw de kandidaten aangeven dat ze aan het woord willen beginnen wordt de klok teruggedraaid naar twee minuten.

In de aflevering uitgezonden op 26 maart 2009 eindigt het spel voor het eerst in een gelijke stand. In zo'n zeldzaam geval wint het koppel met de minste foute antwoorden.


Vormgeving

Van 1991 tot begin 2008 blijft de vormgeving van het programma nagenoeg hetzelfde. Op 13 maart 2008 is het programma echter in een nieuw jasje gestoken: de leader met het woordenboek maakt plaats voor een strakke vormgeving met een rode klok die op twee minuten voor twaalf blijft staan (het nieuwe logo van het programma). Opvallend is de terugkeer van de oude titelspelling 2 voor 12. Het decor en de graphics van het programma zijn totaal vernieuwd. Aan de succesvolle formule wordt echter niets veranderd. Na de eerste paar uitzendingen met de nieuwe vormgeving wordt het scherm waarin tijdens het spel de letters verschijnen aangepast omdat kijkers hebben geklaagd over de te kleine letters.


Naslagwerken

Uit de tekst op het computerscherm kan de opzoeker opmaken in welk naslagwerk het antwoord gevonden kan worden. Tot de vaste naslagwerken bij Twee voor twaalf behoren: Bos Basisatles, Grote Van Dale, Grote Winkler Prins, Kroniek van de Klassieke Muziek, Kroniek van Nederland, Kroniek van de Mensheid, Kroniek van de Twintigste Eeuw, Speelfilmencyclopedie, Culinaire Winkler Prins of Grote Larousse van de Gastronomie en het Hit Dossier. Afhankelijk van de samenstelling van de vragenset worden ook de Bijbel, een synoniemenwoordenoek en een vogelboek toegevoegd.

In iedere vragenset zitten drie vragen die in de Winkler Prins Online Encyclpedie opgezocht mogen worden. Dit wordt in de vraagtekst aangegeven.

Terug naar de productie