Achterwerk in de kast

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 2 mrt 2011 om 10:36
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1981-1992
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenrePraatprogramma,
kinderprogramma
Decennia1980-1989,
1990-1999
MediumTelevisie


Achterwerk in de kast titel2.jpg Achterwerk in de kast titel.jpg


Beschrijving

Kinderen vertellen hun dromen, wensen en klachten. En ze vertonen hun kunstjes of showen hun dieren. De beroemdste lachscène met een beest is die van de jongen met zijn paling. De paling is eigenlijk te glad en werkt daardoor niet lekker mee. De serie loopt van 1984 t/m 1992 en kan als een soort 'oral history' door kinderen uit die tijd beschouwd worden. Het format is niet voor niets aan buitenlandse zenders verkocht.

Het idee komt van de brievenrubriek "Achterwerk" uit de VPRO-gids. Daarin schrijven kinderen zeer openhartig over allerlei kwesties die hen bezig houden. Om een zo groot mogelijke intimiteit te bewerkstelligen komt Robert Wiering met het plan een soort fotohokje -als op het station - na te maken. Dit wordt de ruimte waar kinderen privé (denken te) zitten. Om het te testen is eerst nog de bezemkast van de studio leeggehaald en omgebouwd. Ja, letterlijk.

Makers

Researcher Caroline Huber, Mieke Julien, Nelleke van der Drift, Kees Vlaanderen, Dieuwertje Blok, Rita Horst, Henny Zwanenburg, Frank Pol, Henriëtte Theunissen, Trees van Eijden, Bonnie Noorman, Anne Bauk Kalff, Pollo de Pimentel, Karin van Munster, Diane de Roy van Zuydewijn, Elies Kousemaker

Techniek Rob Koers

Titelanimatie Willem van de berg

Montage Hans Visser, Tom Benavente, Hinne Brouwer, Frank Sluijter

Productie Ymke Kreiken, Annemarie Schoofs, Sjoerd van den Broek, Philip Brunning

Samenstelling Ben Sombogaart, René Huybrechtse, Trudy van Keulen, Kathleen Warners, Loes Wormmeester, Frank Pol, Henriëtte Theunissen, Paula van der Oest, Diane de Roy van Zuydenwijn, Eric van den Broek

Make-up Jan van Hapert, Annette van den Brand

Grafisch Ontwerp Brian Meijers

Assistent Sandra van der Oest

Camera Birgit Hillenius, Jan Lammertink, Diane de Roy van Zuydenwijn, Eric van den Broek, Leon Paquay

Regisseur Paula van der Oest, Diane de Roy van Zuydenwijn, Eric van den Broek

Geluid Lucas Boeke

VPRO

Achtergrondinformatie

Het programma slaat aan en om door te borduren op het succes wordt Achterwerk uit de kast gemaakt en ontstaat uit een samenwerking met WDR Achterwerk in de kast internationaal.